Hlavní obsah

Běžecká trať na Andrlův chlum začínala kaluží a končila ledem

Novinky, Stanislava Dvořáková

V sobotu 5. ledna připravila TJ Jiskra Ústí nad Orlicí - oddíl atletiky již 46. ročník běhu do vrchu na Andrlův chlum, který je tradiční prověrkou fyzické zdatnosti pro nastávající závodní sezonu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Město Ústí nad Orlicí však vítalo závodníky kalužemi a deštěm.

Článek

Již 46 let uplynulo od vyhlášení atletického oddílu TJ Jiskra Ústí nad Orlicí týkající se prověrky fyzické zdatnosti. Koná se každou první sobotu v lednu na trati po lesní cestě na vrch Andrlova chlumu s převýšením 222 metrů, a to za slunného počasí, za deště a mlhy, i v mrazech a vánici. Správný sportovec se nesmí zaleknout žádné překážky, natož nepříznivých povětrnostních podmínek.

Letošní rok pak obzvlášť přitvrdil náročnost běžecké tratě. Pod kopcem teplo, déšť, rozbředlý sníh, nahoře pravá zimní atmosféra s navátými závějemi sněhu.

Tato nepříznivá situace se sice podepsala na účasti, přesto se na start závodu postavilo 90 registrovaných atletů i zástupců dalších sportovních odvětví, včetně neregistrovaných zájemců o běh. V deset hodin před restaurací Mendrik zástupci TJ Jiskra, ředitelka závodu Eva Hüblová a hlavní rozhodčí Jan Vencl, provedli intervalový start s rozmezím jedné minuty 2-3členných skupin na trať s délkou necelých dvou kilometrů.

Hned stoupání lesní cestou kolem první kapličky ukázalo, že pro zdolání letošního běhu bude potřeba vynaložit hodně sil a že traťový rekord z roku 1998 ústeckého závodníka Miroslava Vítka 8:40 se překonat nepodaří. Na startu chyběla také početná skupina dětí do 10 let z minulého roku, pro které by současná trať byla zcela nad jejich síly. Trať vedla přírodním neupraveným terénem po lesních cestách, navíc s několika přechody silnice Ústí nad Orlicí-Litomyšl za plného automobilového provozu.

Přes veškerá úskalí časy nejrychlejších závodníků nedopadly vůbec špatně. Nejrychlejším a absolutním vítězem se stal Tomáš Kubelka (muži A) z Ústí nad Orlicí s časem 10:18.87, na druhém místě skončil závodník kategorie junioři David Bílek z Ústí n. O. časem 10:28.07 a jako třetí se umístil Jan Herda (muži A) SKP Nymburk s časem 11:16.94.

Nejmladším účastníkem byl 8letý Jáchym Cvrček, jinak všichni byli starší 11 let a nejstarším pravidelný účastník 92letý bývalý atlet, maratonec, reprezentant republiky v moderním pětiboji, ale také malíř a organizátor výstav výtvarného umění, Ing. Jiří Soukup z Hradce Králové. Dalším zajímavým členem této akce byl Petr Čevona, který eviduje výsledky na PC. Je vnukem Václava Čevony, pětinásobného mistra ČR v běhu na 1.500 metrů a dvojnásobného účastníka OH.

Výsledková listina (s počty účastníků a třemi nejlepšími):

Žáci (počet 7): Marek Nechuta, Jakub Stránský, Michal Vacek - žákyně (2): Tereza Brožková, Vendula Nechutová -  junioři (8): David Bílek 10:28.07, Jan Šimůnek, Ondřej Paleček - juniorky (7): Vendula Stránská, Tereza Fejfarová, Michaela Šilarová   

Ženy A (3): Tereza Kalousková 13:16.62, Anežka Pokorná, Markéta Hronová - B (8): Pavla Šimůnková 16:13.95, Ludmila Hájková, Anna Kovářová - C (7): Jana Matyášová 14:17.05, Anna Krátká, Jindra Bartošová

Muži A (19): Tomáš Kubelka 10:18.87, Jan Herda 11:16.94, Mojmír Dryml 11:24.31- B (14): Jan Fátor 11:43.24, Michal Procházka, Jan Dvořáček - C (6): Roman Buriánek 12:22.22, Martin Vaňous, Jan Hruban - D (9): Miroslav Krupička 14:43.46, Petr Leszkow, Pavel Ráb

Reklama

Výběr článků

Načítám