Hlavní obsah

Bezbariérový Duhový dům poskytne služby osobám s těžkým postižením

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V ostravské městské části Mariánské Hory a Hulváky bylo v pondělí slavnostně otevřeno nové komunitní centrum s názvem Duhový dům. Bude poskytovat kvalitní sociální služby osobám s těžkým tělesným a kombinovaným postižením. Moderní komunitní centrum provozuje Slezská diakonie.

Foto: Město Ostrava

Slavnostní otevření

Článek

O vybudování zařízení tohoto v Ostravě dlouho usilovali, protože v širokém spektru sociálních služeb, které ve městě mají, dosud něco takového chybělo.

"V Duhovém domě dnes můžeme nabídnout hendikepovaným občanům individualizovanou podporu, která jim pomůže zachovat nebo rozvinout možnosti seberealizace a podpoří jejich začlenění do běžné společnosti. Služby zde poskytované pomohou nejen jim, ale také jejich rodinám, které tak získají nezbytný čas k odpočinku při vědomí, že jejich blízkým osobám je poskytnuta kvalitní potřebná péče," řekl primátor Petr Kajnar.

Duhový dům představuje domov pro osoby se zdravotním postižením s kapacitou 18 osob ve věku od 18 let, denní stacionář pro 54 osob ve věku od 15 let, odlehčovací službu pro 6 osob ve věku od 1 roku. 

Maximální věková hranice pro přijetí do všech druhů služeb je 50 let. Toto zařízení podporuje kromě zachování rodinných vazeb a spolupráce s rodinou také služby, které pomohou klientům Duhového domu dosáhnout maximální soběstačnosti v sebeobsluze, v komunikaci se svým okolím, mají si také udržet a rozvíjet školní znalosti a pracovní dovednosti a podobně. 

Podle ředitelky Slezské diakonie Zuzany Filipkové se budou do Duhového domu klienti stěhovat až do letošního září. "Nové komunitní centrum nabízí kvalitní a technicky moderní ubytování v 18 jednolůžkových pokojích a 3 dvoulůžkových apartmánech s vlastním sociálním zařízením, ale také stravování, k dispozici je psycholog a speciální pedagog," dodala.

Středisko také nabídne prostory pro terapeutické činnosti (nácvikové, výtvarné, PC učebnu aj.), multifunkční společenský prostor pro relaxaci a místnosti pro rehabilitaci, prostředí je bezbariérové a propojené s venkovním navazujícím prostorem.

Původně předpokládané náklady projektu činily 150 miliónů korun, ty se po soutěžení snížily na necelých 100 miliónů korun. Na vybudování Duhového domu byly využity evropské peníze z Regionálního operačního programu soudržnosti Moravskoslezsko ve výši 48 miliónů korun, zbytek nákladů hradí město Ostrava. Jde o největší projekt financovaný z Regionálního operačního programu Moravskoslezsko v oblasti sociálních služeb.

Slavnostního otevření se zúčastnil primátor Ostravy Petr Kajnar, jeho náměstci Martin Štěpánek, Jiří Hrabina a Tomáš Sucharda, dále Zuzana Filipková, ředitelka Slezské diakonie, ostravsko-opavský biskup František Václav Lobkowicz, biskup Slezské církve evangelické augsburského vyznání Jan Waclawek, zástupce Regionální rady Moravskoslezsko a další hosté.

Reklama

Výběr článků

Načítám