Hlavní obsah

Betlémy ze dřeva, krajky či rybích šupin se představují na zámku v Holešově

Novinky, Dana Podhajská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šedesát betlémů z celého Česka je k vidění v sala terreně holešovského zámku až do 30. prosince. Představeny jsou kousky, které zapůjčily největší instituce zabývající se sběratelstvím betlémů - třebechovické a jindřichohradecké muzeum, dále samotní řezbáři a sběratelé.

Foto: Dana Podhajská
Článek

Prohlédnout si lze mistrovská díla z netradiční krajky, skla, keramiky, vlny, smaltu, kukuřičného šustí, vizovického pečiva, slámy, ale i z tradičního dřeva.

K těmto betlémům patří dílo ostravského řezbáře Ladislava Krále s téměř půlmetrovými figurami nebo betlém místního lidového tvůrce Jana Sedláčka složený ze 102 figur. Výstava představuje také betlém slavného Valacha Josefa Heji původně vyřezaný pro halenkovský kostel na Vsetínsku. Autor jej vykreslil pastelkami. Jeden z Hejových betlémů se v roce 1996 dostal také na poštovní známku. 

Za zmínku stojí rovněž torzo původního betléma z holešovského kostela Nanebevzetí Panny Marie, který se našel na půdě. Některé figurky jsou dřevěné a některé sádrové, některé dokonce dvě stě let staré.

Velkou zajímavostí výstavy je také čtrnáct betlémů od sběratelky Jany Dočkalové-Kobzáňové, dceři valašského malíře Jana Kobzáně. Sběratelka a malířka v jedné osobě do Holešova zapůjčila také kolekci svých šesti betlémů malovaných na sklo.

Na výstavě je také slámový betlém Františka Zusky ze Zlína, nositele titulu Mistra rukodělné výroby Zlínského kraje z roku 2012 nebo papírový  Lodhéřovský betlém z přelomu 18. a 19. století malovaný klihovými barvami.

Výstava je otevřena denně kromě pondělí a vánočních svátků od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám