Hlavní obsah

Beseda o svobodné hudbě očima Reného Vaněčka

Novinky, Karla Vaněčková

V Ústí nad Labem se 11. března uskuteční zajímavá beseda o svobodné hudbě. Pokud jste podnikatel, provozovatel podniku, nebo pořádáte nějakou akci pro veřejnost, určitě víte, že společnosti, jako je OSA, Intergram a Oáza, si za veřejnou produkci hudby účtují nemalé poplatky.

Foto: Karla Vaněčková

Plakát

Článek

René Vaněček, známý jako propagátor svobodné hudby, může i vám poradit jak neplatit za veřejnou produkci. Jak sám hlásá: Neplaťte zbytečné poplatky, když nemusíte. Sám je majitelem pivnice Pohoda v Kadani.

V roce 2013 vyhrál soud s Intergramem a od té doby platit poplatky za hudbu nemusí. „Největším paradoxem je, že tyto společnosti zastupují nějaké interprety, a když jsem po nich chtěl výpis těch, které zastupují, tak jsem žádný nedostal,” uvedl. K vítězství u soudu vedla obhajoba, že René Vaněček ve své provozovně pouští jen hudbu regionálních kapel, od kterých má ústní souhlas k propagaci.

Česká pirátská strana, jejímž je Vaněček členem, prezentuje rozsudek jako přelomové rozhodnutí, jak se při hudební produkci ve veřejných provozovnách legálně vyhnout poplatkům z autorských práv.

V loňském roce byl pořadatelem festivalu Vyosení v krušnohorské Volyni, kde v zastoupení Pirátské strany bojoval právě za svobodnou hudbu.

Na besedu se můžete přijít podívat ve středu v 18:00 do restaurace Praha v Ústí nad Labem.

Reklama

Výběr článků

Načítám