Hlavní obsah

Berzdorfské jezero láká rybáře a plavce, nabízí i cyklostezky a zmrzlinu s rakytníkem

Novinky, Milan Turek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen padesát kilometrů od Liberce se rozkládá vodní plocha o devíti stech šedesáti hektarech jezera Berzdorf u obce Hagenwerder nedaleko Zhořelec (Görlitz). Zatopený hnědouhelný důl připomíná bagr a muzeum v přírodě. Okolí tvoří četné křoviny, z nichž rakytník zdobí velkou část pobřeží.

Foto: Milan Turek

Bílý písek pláže Modrá laguna září čistotou

Článek

Hned první parkoviště lze využít u obřího rypadla. Je současně nejen muzejním exponátem, ale i rozhlednou, jeho věž dosahuje výšky dvacet čtyř metrů. Bagr, dokázal vytěžit za den až 50 000 tun uhlí. Vedle exkavátoru jsou rozmístěny další exponáty, připomínající historii horníků.

Povrchový důl Hagenwerder-Berzdorf byl uzavřen v roce 1997 a do roku 2013 přetvářen do obřího jezera, v pořadí třicátého největšího v Německu. Byl zatopen vodou z Nisy pomocí potrubí a veřejnosti se nabízí dnes jako gigantický sportovní areál s pestrou paletou aktivit.

Berzdorfské jezero láká i cyklostezkou osmnáct kilometrů dlouhou, převážně asfaltového povrchu, která je vhodná pro inlajnisty nebo třeba jen k procházkám a turistice. Tři kilometry vedou chráněným přírodním územím v lesním prostředí bez asfaltu. Druhá cyklostezka je delší o šest kilometrů a vede kolem další rozhledny, lesními cestičkami s vyhlídkami na jezero.

V západní části jsou klidná místečka pro rybaření, zatímco sever a východ nabízejí stánky s občerstvením, pláže a sportovní zařízení. Nízké křoví a stromky vytvářejí podél většiny břehů krásná intimní zákoutí s příjemným písčitým vstupem do průzračné vody. Pláže jsou bez odpadků, ba dokonce je možno jít do vody bez plavek, aniž by se někdo pohoršoval nebo koupající okukoval.

Atraktivním místem je Modrá laguna se zářícím mořským pískem z Baltu, houpačkami, volejbalovými hřišti, prolézačkami děti. Plavčíci jsou vyškolení záchránci DLRG, společnosti, jejímž cílem je naučit každého plavání a podávání záchrany.

Manuel Schulze drží službu po celé prázdniny: „Modrá laguma je hojně obsazena podle počasí a hlavně odpoledne. Písčitá pláž připomene mořské pobřeží, nabízíme tady různá hřiště, drobné občerstvení s nezbytnou zmrzlinou a nápoji. Naší povinností plavčíka je dohlížet na dodržování pravidel při koupání a používání plavidel. Voda je zde nejteplejší a vstupy upravené.”

V malém stánku na místě bývalé obce Deutsch Ossig nabízí občerstvení usměvavá zmrzlinářka. Ceny má uvedeny i v českých korunách a jídelníček obsahuje i české názvy. Zmrzlina Sanddorn má specifickou chuť rakytníku, za 80 centů. Káva za euro. Buřt za dvě.

Výhled na hladinu jezera a potom dále na vrchol Landeskrone využívají k odpočinku hlavně senioři. Podél celého jezera je dostatek mobilních budek a odpadkových košů, místy o čistotu pečuje zvláštní seniorská služba.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám