Hlavní obsah

Berounské muzeum chystá kuriózní pohled do světa mechanických loutek

Novinky, Patrik Pařízek

Pod názvem Duše plná koleček představí Muzeum Českého krasu sbírku vzácných samohybných strojků s lidskou podobou. Poznejte neobvyklé a mechanismy, jež byly ukládány do luxusních předmětů a nakonec se ve formě různých pouťových automatů dostaly i do běžného života.

Foto: Patrik Pařízek

Historický terč z mechanické střelnice

Článek

První zajímavé mechanismy v podobě rozpohybovaných lidských figur se objevily už ve 14. století. Z literatury jsou dokonce známy i starší, ty se však jako exponáty nedochovaly. Zpočátku to byli především zvoníci na věžích a figurky na hodinách. V 15. a 16. století byli velmi módní.

Automaty si brzy oblíbili i hodináři, protože zvyšovaly ceny jejich výrobků. Mechanické figuríny fungovaly také jako terče na střelnicích. Jeden takový, ztvárňující mladíka sedícího v kadibudce, bude rovněž k vidění.

Pohyblivé mechanismy nacházely uplatnění také v betlémech. Ty se nejen hýbaly, ale také vydávaly zvuky, třeba troubení. Zajímavostí na pohled i poslech jsou hrající klícky s mechanickými ptáčky, které jsou raritou a velikou sběratelskou zajímavostí.

Výstava realizovaná ve spolupráci Národního technického muzea a Muzea Českého krasu se uskuteční od 9. června do 31. srpna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám