Hlavní obsah

Beroun nabídne hravé, poetické i symbolické září

Novinky, Patrik Pařízek

Na začátek školního roku připravili pracovníci Muzea Českého krasu na Husově náměstí v Berouně několik akcí, které jistě stojí za pozornost.

Foto: Patrik Pařízek

Muzejní září přinese plno překvapení

Článek

Muzeum hravé

V následujícím školním roce budou muzejníci připravovat výstavy i pro dětské návštěvníky.

V expozicích muzea jsou připraveny dvě muzejní bedýnky plné různých úkolů, vystřihovánek a omalovánek. "Prohlédnete si opravdové zkameněliny dávných živočichů a zároveň si jejich napodobeniny budete moci vystříhat, složit či vybarvit a odnést si je domů. Pokud se budete chtít se svým výtvorem vyrobeným v muzeu pochlubit paní pokladní, získáte od ní i malý dárek," prozradil o plánovaném dětském programu Štěpán Rak.

Muzeum poetické

Obrazy  Dalibora Lukáše, zakladatele skupiny "Menší hra", otevírají divákům volné pole asociací a hru představ. Navíc výstava bude ještě doplněna interaktivními exponáty. Návštěvníci uvidí antigravitační globus nebo plazmovou kouli. Výstava bude zpřístupněna od 13. září do 28. října.

Muzeum symbolické

Výstava keramiky a malby je průřezem tvorby Zuzany Svobodové z posledních deseti let.

Vernisáž 5. 9. zahájí v 17 hodin její blízcí přátelé. „Jsem berounská rodačka a berounský patriot. Nedovedu si představit, že bych žila někde jinde. Chodila jsem na základní školu na sídlišti, už tenkrát mě bavilo malování. Naším rodinným přítelem byl Jaroslav Goldman a ten si udělal čas a učil mě kreslit a malovat. Jeho pohled na svět mi byl velmi blízký. Teprve v osmnácti letech jsem se začala víc osamostatňovat. Chodila jsem na aranžérskou školu v Hlinkách, kde byl takovou vůdčí osobností Rudla Jonáš. Pak jsem se dostala do propagačního oddělení Králodvorských železáren ke Karlu Součkovi," popsala Zuzana Svobodová.

Absolvovala také Lidovou konzervatoř v Praze – obor výtvarná výchova. Ke keramice se dostala přes Voloďu Izbického.

"Já jsem pochopila, že to je to, co chci dělat. Je tam ten třetí rozměr," dodala o své tvorbě Zuzana Svobodová.

Muzeum jiné

Pokud máte zájem navštívit i další akce muzea, jejich přehled naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám