Hlavní obsah

Benzínka v Modleticích stojí v cestě okruhu

Novinky, Redakce Novinky.cz

Benzínová stanice v Modleticích, patřící společnosti Greyhound Company, stojí v cestě stavbě pražského okruhu. Společnost Greyhound si stěžuje, že Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) užívá i pozemky, na které nemá nárok, a opustilo původní dohodu, podle níž mělo pozemky i benzínku odkoupit.

Článek

Spor nicméně neoddálí plánované otevření jihozápadní části pražského okruhu.

Pozemky kolem čerpací stanice patří firmě Greyhound od roku 1994. „Pak ale někdo naprojektoval křižovatku tak, že čerpací stanice bude muset být zbourána. Vedli jsme s ŘSD jednání o odkupu pozemků a čerpačky, nakonec jsme se shodli na částce 350 miliónů korun. Stanice je totiž jedna z nejvýdělečnějších u nás a my jsme ji rozhodně nestavěli na nějakých deset let. Tuto částku nám navrhlo samo ŘSD. Odkup odsouhlasilo i ministerstvo dopravy, ale pak ministerstvo financí rozhodlo, že je částka moc vysoká. Čerpací stanice se prý dá pořídit za 60 miliónů, tak máme vzít to a jít pryč. To je ale nepřijatelné,“ řekl Právu zástupce společnosti Greyhound Rudolf Želinský.

Od té doby ŘSD prý odmítá s firmou jednat, občas svévolně blokuje příjezd ke stanici a nerespektuje předběžné opatření vydané loni soudem, které zakazuje užívat pozemky patřící společnosti.

ŘSD situaci vysvětluje tím, že ministerstvo financí neudělilo výjimku, aby mohly být pozemky a stanice odkoupeny za vyšší cenu než cenu stanovenou vyhláškou. „Nicméně chceme s majiteli dále jednat. Pokud se ale nedohodneme, bude muset přijít ke slovu vyvlastnění, což je při odkupech pozemků standardní postup. Nicméně úsek 511, k jehož stavbě pozemky potřebujeme, ještě nemá územní rozhodnutí, takže čas k jednání určitě je,“ sdělila Právu mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Občanské sdružení Zdravé životní prostředí Praha-Běchovice podalo totiž protest proti hlukové zátěži z připravované komunikace. Úsek 511 z dálnice D1 do Běchovic svede tranzitní dopravu na dálnici D11 a rychlostní silnici R10.

Zároveň Vápeníková potvrdila, že dostavba úseku 512 nebude sporem o pozemky nijak dotčena. „Co se týče vstupu na soukromé pozemky, tak máme informace od zhotovitele, že striktně dodržuje zákaz vydaný soudem. Stejně tak nijak neblokujeme příjezd k čerpací stanici,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám