Hlavní obsah

Bennewitzovo kvarteto a klarinetista Igor Františák se představí na hudebním festivalu F. L. Věka

Novinky, Dana Ehlová

V sobotu 3. října ožije romantický kostelík sv. Ducha v Dobrušce krásnou hudbou. V jeho prostorách se uskuteční další pokračování jubilejního Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka a hlavními protagonisty třetího koncertu budou Bennewitzovo kvarteto a klarinetista Igor Františák.

Foto: Bennewitzovo kvarteto (archiv)

Vynikající Bennewitzovo kvarteto vystoupí 3. října na MHF F. L. Věka v Dobrušce.

Článek

Kvarteto nesoucí jméno houslisty Antonína Bennewitze (1833 - 1926), který se zasloužil o vytvoření české houslové školy, bylo založeno v roce 1998. Už o pět let později (2003) obdrželo z rukou španělské královny diplom za vynikající studijní výsledky na Escuela Superior de Música Reina Sofia v Madridu a rok poté bylo vyznamenáno cenou Českého spolku pro komorní hudbu.

Bennewitzovo kvarteto se prezentuje především ojedinělým výběrem repertoáru. V roce 2012 provedlo v jediném večeru kompletní šestici Bartókových kvartetů na festivalu Maggio Musicale Fiorentino. V lednu roku 2014 v berlínském Konzerthausu uvedlo ve světové premiéře skladbu Slavomíra Hořínky „Songs of Immigrants“ – formu hudebního dokumentu, v němž autor autentický zvukový záznam tragické události – potopení lodi s uprchlíky u ostrova Lampedusa – zdařile převedl do hudebního jazyka a jednotlivé nástroje využil nevídanými způsoby.

Členové Bennewitzova kvarteta - Jakub Fišer - Štěpán Ježek - Jiří Pinkas - Štěpán Doležal - jednohlasně prohlašují: „Hra v kvartetu pro nás znamená komunikaci. Je pro nás výzvou spojovat čtyři různé pohledy a z jejich prolnutí získávat originální výsledek. Jen takovým způsobem totiž vzniká hudba mnoha barevných a zvukových proměn, které ji udržují stále živou a svěží. Tak se znovu a znovu s každou skladbou tvoří Bennewitovo kvarteto.”

Spolu s tímto vynikajícím tělesem přijíždí poprvé na MHF F. L. Věka klarinetista Igor Františák, který je mimo jiné také ředitelem Svatováclavského hudebního festivalu v Ostravě, jehož 12. ročník před několika dny skončil. 

Igor Františák studoval v letech 1989–1995 na konzervatoři v Ostravě v klarinetové třídě doc. Valtra Vítka, u něhož pokračoval na Umělecko-pedagogické katedře Ostravské univerzity.

V roce 2001 získal vládní stipendium na Norwegian Academy of Music, kde pracoval pod vedením Prof. Hanse Christiana Braeina. Své hudební vzdělání si obohatil na mezinárodních interpretačních kurzech a seminářích pod vedením významných pedagogů.

Jako sólista vystupoval s Janáčkovou filharmonií Ostrava, Kurpfälzisches Kammerorchester Mannheim, Czech Virtuosi, Filharmonií Bohuslava Martinů, Talichovým komorním orchestrem, Cameratou Janáček, Musici boemi, Pavel Haas Quartetem, Bennewitzovým kvartetem, Talichovým kvartetem, Zemlinského kvartetem, Škampovým kvartetem, Wihanovým kvartetem, Wallingerovým kvartetem, Kubínovým kvartetem, Dvořákovým triem a dalšími.

Patří mezi zakládajícm členy Stadlerova klarinetového kvarteta, s nímž koncertuje více než dvacet let. Igor Františák je oficiálním hráčem Buffet Crampon a americké firmy D’Addario Woodwinds, na jejíž plátky „Reserve Classic“ hraje. V posledním období zabývá také dobovou interpretací na chalumeau, barokní klarinety a klasicistní klarinety.

V současnosti, vedle aktivní koncertní činnosti, působí jako docent hry na klarinet na Fakultě umění Ostravské univerzity. 

Koncert, na němž zazní hudba Haydna, Rejchy a Brahmse, začíná v 17 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám