Hlavní obsah

Benediktinské dny v Kladrubech se letos věnují mládí Přemysla Otakara I.

Novinky, Silvie Strachotová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klášter v Kladrubech po sedmnácté ožije v rámci Benediktinských dnů, oživených nočních prohlídek, které jsou v letošním roce zaměřeny na dětství a dospívání českého knížete a krále Přemysla Otakara I.

Foto: Silvie Strachotová

Klášter Kladruby zve na netradiční prohlídky.

Článek

Na konci 12. století se kladrubský klášter dostal do nezáviděníhodné situace. Až příliš často byl nucen finančně podpořit vojenské výpravy českého knížete a krále knížete Vladislava II.

Situace se vyhrotila poté, kdy z vězení na nedalekém hradě Přimda utekl Soběslav II., bratranec Vladislava II., který si také nárokoval český knížecí trůn. Vzápětí se rozhořely mezi Přemyslovci boje o trůn, které uvrhly české země do čtvrt století chaosu.

Jak do celé situace zapadá kladrubský klášter? Na kterou stranu se přikloní? Splatí někdy Vladislav II. své dluhy? A podaří se mladému Přemyslu Otakaru získat pro sebe český trůn?

Odpovědi na tyto otázky zájemcům odhalí oživené noční prohlídky v klášteře Kladruby. Již tradičně díky dobrovolníkům a místním ochotníkům budou návštěvníci vtaženi do dob dávno minulých, do bouřlivého období, kdy mezi Přemyslovci propukly spory o nástupnictví a kdy se benediktini z Kladrub snažili z celé situace získat, co největší finanční profit.

Pokud se chcete s ponořit do historie, seznámit se s benediktinskými mnichy a budoucím králem Přemyslem Otakarem I., máte možnost ve dnech 21. a 22. 7. Prohlídky začínají v 20:00, 21:00, 22:00 a 23:00 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám