Hlavní obsah

Benátský karneval na zámku Loučeň

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 5. března od 14.30 do 17.30 hodin ožije zámek Loučeň Benátským karnevalem.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Inspirace akce je zřejmá. Majitelka zámku na přelomu 19. a 20. století, kněžna Marie, vyrůstala na pobřeží Jadranu v italských Benátkách a jejich nejbližším okolí. Jako malé děvče se ráda účastnila nejslavnějšího evropského karnevalu, kterým jsou právě Benátky proslulé již několik století.

Zámek Loučeň nacházející se zhruba deset kilometrů severně od Nymburka byl veřejnosti znovu zpřístupněn v roce 2007, a to po sedmi letech oprav společností Loučen a. s., která objekt od roku 2000 vlastní. Zámek je letos v provozu poprvé po celý rok - nabízí prohlídky každý víkend od 10 do 16 hodin i v zimě. Od března se návštěvnická doba posouvá až do 17 hodin a od června do srpna je otevírací doba od 9 do 17 hodin.

Zámek až do roku 1623 často měnil majitele - v uvedeném roce se stal vlastnictvím rodiny Valdštejnů, konkrétně Adama z Valdštejna, strýce známého vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Do barokní podoby byl zámek upraven v letech 1704 až 1713. Od roku 1809 objekt vlastnila rodina Thurn-Taxisů.

V myslivně v nedalekých Jabkenicích strávil posledních 9 let svého života  skladatel Bedřich Smetana - jeho zeť i bratr pracovali jako správci thurn-taxisovských lesů. Stal se blízkým přítelem rodiny a opakovaně koncertoval na loučeňském zámku. V roce 1880 dokonce věnoval knížecímu páru skladbu nazvanou Z domoviny.

Reklama

Výběr článků

Načítám