Hlavní obsah

Během své padesátileté kariéry natočila Helena Vondráčková padesátku vánočních písní

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třináct písní obsahuje aktuální album Heleny Vondráčkové, které vyšlo pod názvem Kouzlo Vánoc. Není to však její první vánoční album. Už v polovině 90. let jí vyšla dvě vánočně laděná alba, přičemž řadu tematicky podobných písní natočila i pro televizi nebo na desky.

Foto: archiv autora

Helena Vondráčková má ve svém repertoáru nepřebernou řadu vánočně laděných písniček.

Článek

Jednou ze zpěvaččiných prvních "vánočních" nahrávek byly písně Chtíc, aby spal a Jak jsi krásné neviňátko, které zazněly v televizním a letos znovu reprízovaném pořadu Půjdem spolu do Betléma (1969) - zatímco první písnička je sólová záležitost, druhou natočila se svým tehdejším parťákem Václavem Neckářem.

Další tři vánoční písně vyšly na singlech - v roce 1972 to byla písnička Stříbrem zdobená skříňka, o tři roky později skladba Doufej, že přijde k nám a v roce 1984 duet s Karlem Gottem Dingi-ling, ding-dong. 

V roce 1980 nazpívala zpěvačka známý evergreen Bílé Vánoce, který se v dalším roce objevil jako první píseň na dlouhohrající desce Štědré Vánoce - Václav Hybš se svým orchestrem.

Album Vánoce s Helenou vyšlo v roce 1995 a přineslo dvanáct skladeb (nechyběly mezi nimi i takové skvosty jako Chtíc, aby spal, Tichá noc, Ave Maria, Když mě přijmeš do svých svátků nebo Jen žádné smutnění) a směs moravských a českých koled (Štědrý večer nastal, Já bych rád k Betlému, Byla cesta, byla ušlapaná, Pásli ovce Valaši a další).

Album Vánoce s Helenou 2 vyšlo v roce 1996 a šlo o "live" nahrávky pořízené v pražské Lucerně, kde spolu s Helenou Vondráčkovou zpívají její tehdejší hosté  - Jiří Korn, Marta Kubišová a Karel Černoch.

Mezitím Helena Vondráčková natočila pěknou řádku vánočně laděných písniček pro nejrůznější hudební pořady Československé a později České televize. Oblíbeným a reprízovaným pořadem se stal například pořad Štědrý den bratří Mánesů (1981), kde zpěvačka zpívá Bílé Vánoce a s Jiřím Kornem Zvonky.

Prozatím posledním počinem Heleny Vondráčkové evokujícím nejkrásnější svátky v roce je album Kouzlo Vánoc, které přináší třináct tradičních vánočních písní zahraniční provenience. CD vyšlo v listopadu letošního roku a vedle duetů s Ondřejem Brzobohatým a Miroslavem Dvorským má většina skladeb v podání Vondráčkové premiéru.

Mezi ty nejpůsobivější patří rozhodně tituly jako S tátou být, jak tenkrát, Adeste Fideles nebo Hodně štěstí. Nechybějí ani tři nové verze již dříve Vondráčkovou nazpívaných písní (Vánoční, Bílé Vánoce, Na Vánoce k našim).

Album Kouzlo Vánoc uzavírá nejen zpěvaččin letošní jubilejní rok, ale i zpěvaččin "katalog" vánočních písniček, který se rovná číslu padesát.

Reklama

Výběr článků

Načítám