Hlavní obsah

Během svátků skla v Deštném v Orlických horách předvedli skláři své umění

Novinky, Martin Fletcher

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od 5. do 7. srpna probíhal velký svátek sklářů v Orlickém regionu pod názvem: Tavení skla dřevem. V pátek se uskutečnilo slavnostní zahájení akce - starostkou Deštného v Orlických horách Alenou Křížovou a ředitelem Muzea zimních sportů, turistiky a řemesel v téže obci Bohumírem Dragounem.

Foto: Martin Fletcher
Článek

Po uvítacích slovech starostka obce Alena Křížová a mistři skláři odhalili dřevořezbu postavy skláře. Jak uvedli, zpodobňuje prvního skláře v Deštném v Orlických horách. Dřevořezba se ihned po odhalení vzbudila velký zájem účastníků akce.

Po úvodním zahájení nic nebránilo tomu, aby mistři skláři se svou váženou paní pecí Magdalénou předvedli své dovednosti a umění. Všude v celém areálu okolo muzea, kde se akce konala, byly k dispozici doprovodné stánky, v nichž bylo možné si zakoupit mnoho krásných výrobků nejen ze skla, ale také něco dobrého k snědku a uhašení žízně. V 18:00 hodin pak čekal na účastníky akce a mistry skláře podvečerní koncert, jehož aktéři byli překvapením.

V sobotu 6. srpna od 9:00 hodin pokračovalo foukání a tvarování skla u pece Magdalena a to až do vyčerpání skloviny, během dne bylo možné zhlédnout ukázky dalších sklářských technologií. O doprovodný program bylo postaráno od 17:00 hodin, kdy se svým vážně nevážným představením vystoupili mužoreti Artroza, po jejich vystoupení přišla na řadu velmi vtipná a vydařená módní přehlídka šperků nejen ze skla.

Odpolední sobotní program navštívil senátor Miroslav Antl, kterého jsme se zeptali na jeho vztah k akci.

„Snažím se přijet každoročně. Letos jsem nestihl slavnostní zahájení, ale podíval jsem se aspoň na průběh sobotního odpoledne. Vždy obdivujeme profesionální výkony a výtvory sklářů, tedy způsob „výroby“ i finální výrobky, ale i další skleněné zboží, které je zde ke koupi. I tady vládne nadšení a pohoda – a velký zájem návštěvníků… Jako člen Zastupitelstva Královéhradeckého kraje jsem rád, že kraj tuto významnou akci finančně podporuje…”

V neděli 8. srpna čas od 10:00 hodin patřil dražbě skleněných výrobků z XXV. ročníku tavení skla dřevem. Každý rok je vskutku co dražit, ceny šplhají do zajímavých výšin, součástí dražby byla také tombola. Tombolou a posledním vydraženým skleněným výrobkem celá akce skončila. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám