Hlavní obsah

Během Muzejní noci v Dobrušce se po ochozu radnice bude procházet bílá paní

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K Mezinárodnímu dni muzeí a XI. ročníku Festivalu muzejních nocí se připojila také Dobruška. Ve středu 13. května budou po celý den zdarma otevřeny expozice v rodném domku F. L. Věka, budově muzea a synagogy na Šubertově náměstí a také v radniční věži.

Foto: Dana Ehlová

Většina programu se odehraje na Šubertově náměstí. Po komentované exkurzi zajímavou minulostí náměstí budou prohlídky expozic v muzeu a synagoze.

Článek

Objekt renesanční radnice v sobě "skrývá" nejen obřadní síň s prvotinami zakladatele moderního abstraktního malířství Františka Kupky, ale také novou expozici písmáka Aloise Beera a v neposlední řadě expozici hrdelního práva. Tu nelze minout při stoupání na ochoz věže, odkud je při dobré viditelnosti skvostný výhled na všechny světové strany, včetně Orlický hor.

Během dobrušské Muzejní noci sice návštěvníci, kteří absolvují výstup po 124 schodech nahoru, o tento zážitek přijdou, nicméně zcela ochuzeni nezůstanou. Vysoko nad centrem města se totiž setkají s tajuplnou dámou ve vysokém bílém klobouku typicky kuželovitého tvaru - ano, po ochozu se bude 13. května večer procházet bílá paní.

Většina "muzejního" programu se ovšem odehraje na Šubertově náměstí. V 18 hodin je připravena komentovaná exkurze po zajímavé minulosti tohoto náměstí, ve 20 a 21 hodin následují komentované prohlídky moderních expozic v budově Vlastivědného muzea a sousední synagogy.  

V synagoze, známé skvělou akustikou, začne v 19 hodin koncert písničkáře Jaroslava Čížka nazvaný Sluníčko boží, kde zazní skladby na texty Vítězslava Hálka.  

Od 16 do 21 hodin mohou zájemci navštívit také výstavu Dobrušské kronikářství v malém sále kina.

Oficiálně proběhne XI. ročník Festivalu muzejních nocí 2015, s nímž je v České republice tradičně spojena oslava Mezinárodního dne muzeí, ve dnech 15. května až 13. června, a Dobruška je tedy symbolickým předskokanem celonárodní akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám