Hlavní obsah

Bečov vydal druhý poklad - po relikviáři sv. Maura i archivní vína za 20 miliónů

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Při slavném nálezu Relikviáře sv. Maura pod podlahou kaple hradu Bečov bylo objeveno také 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského z 19. století. Další tři lahve našli archeologové Národního památkového ústavu (NPÚ) v roce 2011.

Foto: Hrad a zámek Bečov
Článek

Vinný poklad analyzoval Jakub Přibyl. Cenu vín odhadl minimálně na 20 miliónů korun. „Z unikátní sbírky 136 lahví vína, koňaků i šampaňského pocházejících převážně z let 1890 až 1899, jich má mnoho částečně zachovanou i etiketu. Mohu tedy bezpečně určit nejen původ, ale i konkrétního vinaře, od kterého pochází a dokonce i obchodníka, jenž vína prodával. Každá láhev má hodnotu minimálně 200 tisíc korun,“ vysvětlil na webu NPÚ Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits (PWS). Jedná se tak zřejmě o nejcennější nález vín na území ČR.

Ve vinné sbírce můžeme nalézt hlavně francouzská vína, jako bordeaux či burgundské, ale i portské. Dochovalo se i několik lahví šampaňského. Součástí sbírky je i několik lahví ikonického vinařství Chateau d`Yquem se stále čitelnou vinětou.

„Jde o unikátní vinařství z vesnice Sauternes v oblasti Bordeaux, které vyrábí velmi jemná, sladká bílá vína. Jejich kvalitu a exkluzivitu dokládá i fakt, že jako jedinému vinařství mu byla v roce 1855 přiznána kategorie premier cru classé supérieur při Bordeauxské klasifikaci vín,“ doplňuje Přibyl.

Poklad ukrytý pod podlahou

Celá sbírka pochází z majetku rodiny Beaufort – Spontin, která po vydání tzv. Benešových dekretů musela opustit republiku. Vzácný Relikviář sv. Maura a lahve ukryli pod podlahu hradní kaple. Poklad byl objeven až po čtyřiceti letech, kdy o odkoupení začal vyjednávat obchodník z USA, Danny Douglas.

NPÚ nechal sbírku lahví zapsat do systému správy mobiliárních fondů CASTIS. „Několikrát jsem žádal několik institucí, aby se tímto vinným pokladem zabývaly“ popisuje kastelán. Pomohlo až propojení se soukromým subjektem PWS a jeho sommeliérem Jakubem Přibylem. „Skvělé je, že většina vín je sladká, takže zatím mají svou hodnotu i jako vína samotná.,“ upřesňuje Přibyl.  „Tři vína, které pan Přibyl analyzoval jako archivační bude možné expozičně využít v připravované nové expozici relikviáře sv. Maura,“ dodává Wizovský.

Hrad a zámek Bečov byl podle dochovaných pramenů založen ve 13. století rodem pánů z Oseka. K největšímu rozvoji došlo koncem 15. století, kdy hrad patřil rodu Pluhů z Rabštejna. Tato renesanční přestavba obohatila hrad o kamenné portály a nástěnné malby. V 18. století byl přistaven i barokní zámek. Roku 1813 ho koupil spolu s celým bečovským panstvím jeho poslední významný majitel Friedrich August Beaufort-Spontin.

Relikviář svatého Maura

Relikviář svatého Maura je výjimečnou zlatnickou památkou. Byl vyroben na zakázku benediktýnského kláštera ve Florennes v Belgii pro uložení ostatků sv. Jana Křtitele a později sv. Maura z katedrály v Remeši. Po Francouzské revoluci byl klášter zrušen a relikviář odkoupil majitel bečovského panství Alfréd de Beaufort-Spontin. Ten ho nechal přemístit na svůj zámek v Bečově.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám