Hlavní obsah

Běchovickou Starou poštou se prohánějí čtyři rudí koně

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyři rudí koně ve cvalu ve dvoře zrekonstruované Staré pošty v Praze-Běchovicích upomínají na dávnou minulost usedlosti. Kdysi sloužila jako přepřahací stanice dostavníků na trase z Prahy do Vídně. Kočí vyměňovali u povozů koně, cestující se mohli napájet pivem, dámy čajem nebo likérem.

Foto: Vratislav Konečný

Tady stavěly dostavníky

Článek

Koně nahradila pára 

Původně tu stála tvrz, ta nepřečkala husitské války, poté dvůr, nakonec zájezdní hostinec. Když nastoupila roku 1840 železnice z Prahy do Pardubic, práskání biči odzvonilo. Nevyužívané objekty postupně chátraly, až se prochátraly do minulého století.

Než budit hrůzu, ať budí radost, řekli si Běchovičtí a pustili se do náročné a složité rekonstrukce. Stála dva a půl roku namáhavé práce a osm desítek miliónů. Vyplatilo se, v objektu je restaurace, výborně tu vaří a za rozumné ceny, s příjemnou obsluhou, sezení na zahrádce stranou ruchu je relaxem.

Zastavili se tu i významní hosté

Rozsáhlý dvůr je „zaplněn“ sochami čtyř rudých koní běžících po kolejích, jako připomínka na doby, kdy se tu zastavili třeba Marie Terezie nebo mladý Mozart.

Z ruiny se vyloupl nádherný objekt

„Po rekonstrukci se ale změnila i dispozice objektu, má dlážděný dvůr a stojí tu tři nové budovy. Autorem koní je sochař Karel Burian. Sochy koní stály od 160 tisíc do 180 tisíc, podle složitosti díla (stojí na 4, 3 nebo 2 nohách), lidé na ně mohli přispět ve veřejné sbírce,” informoval běchovický starosta Ondřej Martan.

V budovách je zázemí pro kulturní akce.

Reklama

Výběr článků

Načítám