Hlavní obsah

Básnickou sbírku Šacho-tvorní vraníci pokřtili kávou, trávou a bonbóny

Novinky, Miroslav Moravec

V pondělí 21. ledna se ve foyer pražského Divadla Na Prádle uskutečnil křest druhé básnické sbírky autorky Jitky Osičky s názvem Šacho-tvorní vraníci.

Foto: Jan Kvarda

Článek

Celý večer byl ve znamení pohodové atmosféry a nečekaných překvapení. Úvodem zazpívala autorskou píseň mladá zpěvačka Eliška Bröcklová, básně přečetl originálním způsobem herec a dabér Jan Szymik, o své vášni k šachové hře promluvil jednatel společnosti European Institute Vladislav Stanko, který byl zároveň hlavním partnerem knihy. O vydání se zasloužilo nakladatelství MaHa. K ilustracím se pak trefně vyjádřil malíř Jaroslav Klát.

Kniha byla pokřtěna netradičním způsobem, a to kávou z rukou ředitele školy EDUSO Jiřího Smejkala, trávou neboli okvětními lístky růží režiséra a překladatele Jaromíra Janečka a bonbóny zpěvačky Elišky Bröcklové.

Autorka Jitka Osička přiblížila divákům prostřednictvím Pohybových obrazů kresbu z titulní strany sbírky. A rituálním způsobem přednesla báseň Prostup.

Na saxofon zahrál legendární hudebník a skladatel Felix Slováček. Jednou z písní byla i Krev toulavá – čímž podtrhl celou atmosféru samotného křtu a tematiky.

Mezi čestnými hosty byli například dramatik a scénárista Miroslav Oupic, malíř Otto Placht či vrchní zvoník z Chrámu sv. Víta Tomáš Stařecký.

Celý večer provázel moderátor a hudebník Filip Vlček, který na jevišti dokonce třikrát zavyl. Bohatý program doplnil rock’n‘ roll kapely ArnoSto Snoo…

Nezapomenutelný večer, šachy a rituál. Tak by se dal shrnout první vstup vraníků mezi čtenáře...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám