Hlavní obsah

Barrandovské terasy: kdysi chlouba, dnes rozvaliny čekající na záchranu

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkáza, zmar, spáleniště a rozvaliny, tak vypadá kdysi vyhlášené místo, kde se scházela pražská smetánka. Otec nedávno zesnulého prezidenta Václava Havla Miloš nechal na skále nad Vltavou postavit hotelový areál podle sanfranciského Cliff House. U úpatí skály se nacházelo oblíbené koupaliště.

Foto: Vratislav Konečný

Pražský Cliff House

Článek

Zničený, vypálený, vybydlený

Funkcionalistickou vyhlídkovou restauraci navrhl a postavil v roce 1929 architekt Max Urban. Částečně funkční byl hotel ještě v 90. letech minulého století. Zavřeli ho v roce 1997. Proslulý Trilobit bar zavřeli v roce 1982, nyní je to jedno velké vyhořelé skladiště. Měli tu sídlo i bezdomovci, kteří bydlí v zdemolovaných objektech pod skalou nebo pod mosty přes Vltavu.

Hotel znárodnili po únoru 1948. V roce 1988 objekt vyhlásili za kulturní památku, v roce 1992 byl v restituci navrácen bratrům Havlovým, ale rodinné spory nedokázaly památku zachránit. V roce 2003 prodala Dagmar Havlová terasy podnikateli Michalu Dzikosovi. 

Plán na jejich rekonstrukci je velkolepý, za asi 500 milionů korun. Už se začaly kácet první stromy kolem ruiny, možná že se ledy pohnuly. Má tu stát hotel esovitě prohnutý, s kapacitou 170 lůžek, ale o tom se mluví již dlouho.

Koupaliště zažilo filmové hvězdy

Koupaliště s bazénem hlubokým 4,7 metrů pod skokanskou věží vybudoval v roce 1930 architekt Vladimír Gregr. Chodily se sem koupat barrandovské hvězdy 30 let. Mělo i sportovní zázemí, 10 tenisových kurtů, volejbalové a basketbalové hřiště, velkou písečnou pláž a loděnici pro kajaky, kanoe, plachetnice.

Dnes tu mezi náletovými křovinami stojí občerstvovna Shrekův stánek, kterou využívají převážně cyklisté jedoucí z Hlubočep na Radotín. Vlastníkem pozemku s bazénem je manželka Ivana Havla, také Dagmar, odkoupila ho za 900 tisíc od Vodních staveb. Nedaleko koupaliště je kaple, původně prachárna francouzských vojsk z roku 1742, kdy obléhala Prahu. Na kapličku ji nechala přestavět po neštěstí v nedalekém vápencovém lomu dcera majitele Marie Hegertová v roce 1844.

Barrandovské skály, kolem nichž cyklostezka vede, jsou velkou geologickou mapou, je tu zřízena naučná stezka.

Když vystoupáte po neudržovaných schodech k bývalému hotelu, minete památník Obětem Pražského povstání. Jedná se o mozaiku vsazenou do betonu, jsou na ní muži s puškami. Bronzovou desku už dávno někdo ukradl. Do areálu se nedostanete, brána je na řetěz, pozemek je oplocen s varováním, že ho hlídá pes. Mám dojem, že spíš potkani a spousta infekce z neuvěřitelné skládky ve svahu, kam zřejmě místní házejí odpad.

Je to tristní pohled na jedno z kdysi vyhlášených míst v Praze. Možná se vnuci dočkají i nějakého drinku na znovuobnovených Terasách. Pokud na něj budou mít.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám