Hlavní obsah

Barokní skvost Hospital Kuks získal ocenění Stavba roku 2016

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekonstruovaný areál ve východočeském Kuksu byl ve čtvrtek slavnostně prohlášen v Betlémské kapli Stavbou roku 2016 a oceněn Zvláštní cenou Ministerstva kultury ČR. Areál otevřeli po několika letech usilovné práce minulý rok. Před rekonstrukcí se plně využívalo pouze 35 procent zanedbané památky.

Foto: Vratislav Konečný

Lapidáruum Braunových soch

Článek

O Kuks je enormní zájem

„V letech těsně před revitalizací navštívilo Hospital Kuks kolem 40 tisíc návštěvníků ročně, po otevření návštěvnost stoupla na 140 tisíc návštěvníků. Letošní návštěvnost se koncem září pohybovala nad 100 tisíci návštěvníky. Tato skutečnost se samozřejmě odráží i na výnosech z prodeje vstupného a dalších služeb,“ říká kastelán Libor Švec.

Loni tak Kuks přinesl do kasy Národního památkového ústavu více než osm miliónů korun.

Mistři baroka

Hospital Kuks nechal vystavět pro péči o vysloužilé vojáky na počátku 18. století hrabě František Antonín Špork. Je učebnicovým příkladem kompozice barokní krajiny, prezentuje práci významných umělců té doby: architekta Giovanniho Battisty Alliprandiho, sochaře Matyáše Bernarda Brauna či rytce Michaela Jindřicha Rentze.

Náročná práce se vyplatila

Obnova stála přes 450 miliónů korun. Podpora z prostředků Evropské unie činila 85 procent nákladů krytých z Integrovaného operačního programu pro období 2007 – 2014. Po náročné přípravě hlavní stavební práce probíhaly v letech 2013 – 2015.

„Obnova Hospitalu Kuks je skutečně zdařilým příkladem revitalizace kulturní památky. Symbolem a názvem celého projektu se stalo granátové jablko, znak historických správců hospitalu, které je zároveň symbolem zmrtvýchvstání a znovuzrození. Náročná a povedená rekonstrukce se zjevně vyplatila a ocenění je toho důkazem,“ uvedla generální ředitelka Národního památkového ústavu Naďa Goryczková.

Nejen uvnitř, ale i v zahradě se budovalo

Hlavním prostorem výsledných aktivit projektu Kuks – Granátové jablko se stalo výukové centrum s divadelním sálem.

Návštěvnický provoz představuje prohlídkový okruh, prezentující historii rodu Šporků a fungování hospitalu od jeho výstavby až do současnosti s popisem nejdůležitějších artefaktů barokního umění: restaurovaným cyklem nástěnných maleb Tance smrti, kostelem Nejsvětější Trojice, lapidáriem s alegoriemi Ctností a Neřestí z dílny Matyáše B. Brauna a lékárnou U Granátového jablka.

Je doplněn návštěvou rodinné hrobky Šporků v kryptě kostela a prohlídkou dvou expozic Českého farmaceutického muzea. Do zahrady za hospitalem se také vrátilo celkem 144 bylinkových záhonů.

Naposledy letos v listopadu

Poslední letošní možností k návštěvě bude druhý a třetí listopadový víkend. Pro větší skupiny je však možné po předešlé domluvě zajistit prohlídky areálu i během zimního období. Ostatním návštěvníkům se brány hospitalu otevřou opět na jaře.

Reklama

Výběr článků

Načítám