Hlavní obsah

Barokní lázeň zámku v Mníšku pod Brdy se mimořádně představí návštěvníkům

Novinky, Marie Charvátová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. srpna při akci Hradozámecká noc se na zámku v Mníšku pod Brdy otevřou i nepřístupné prostory v zámeckém přízemí. Po několika letech budou mít návštěvníci možnost nahlédnout do takzvané barokní lázně.

Foto: Anna Čelouchová

Prohlídky zámku se ponesou v duchu první republiky. Ilustrační obrázek.

Článek

Poslední prázdninovou sobotu 29. srpna se na zámku v Mníšku chystají večerní a noční prohlídky pro děti i pro dospělé. „Větší děti a dospělí návštěvníci budou moci v rámci svých prohlídek od 20 hodin dokonce nahlédnout i do zajímavé koupelny umístěné v přízemních prostorách zámku, které jsou běžně oku veřejnosti uzavřeny,” zve návštěvníky zástupkyně kastelánky Ivana Černá.

Nepříliš velká místnost se nachází v interiérech jihozápadního nároží v přízemí zámku pod soukromým křídlem s ložnicemi. Jedná se o pozdně barokní lázeň, jež musela být samozřejmě obnovena. Svědčí ale o původní barokní tradici, kdy vlastní vana byla zapuštěna a zaplnila celou plochu místnosti. Jedná se vlastně o malý bazének obklopený bohatou iluzivní malbou s exotickými motivy a rostlinami. To měla vyvolávat dojem pobytu ve volné cizokrajné přírodě.

Lázeň byla využívána pro relaxaci a odpočinek zámeckých pánů, kteří měli své soukromé pokoje v západní a jihozápadní části zámku. Poslední majitelé Mníšku využívali již své moderní koupelny v patře, které při Hradozámecké noci také uvidíme. Kromě nich průvodci zavedou návštěvníky i do ložnic a pokojů pro děti a pro miminka.

Všechny tyto komnaty jsou zařízeny ve stylu první republiky, v jehož duchu se ponesou i prohlídky pro větší a dospělé nazvané Detektivní prohlídky se slečnou Marplovou. Začínají od 20 hodin.

Aby mohly zavítat do zámku i ty nejmenší děti, jsou pro ně v rámci akce připravené prohlídky již od 16 hodin. I ony se mohou těšit na něco nového, Pohádkovou prohlídku o strašidýlkách. Během večera si užijete zábavu i na nádvoří zámku, kde čeká výtvarné tvoření, ochutnávka vín, country hudba v podání kapely Balzám, výstavy i sklep s pohádkovým světem a v zámecké zahradě slavnostní ohňostroj.

Reklama

Výběr článků

Načítám