Hlavní obsah

Barokní areál Skalka nad Mníškem pod Brdy zve k návštěvě v každém ročním období

Novinky, Jiří Cysař

Barokní areál Skalka s krásným výhledem na Mníšek pod Brdy a krajinu středních Čech je vítaným turistickým v každém ročním období. Tentokrát k němu vystoupáme po zeleně značené turistické stezce vedoucí z náměstí v Řevnicích.

Foto: Jiří Cysař

Cesta na Skalku

Článek

Po krátké cestě městem se dostáváme k Lesnímu divadlu v Řevnicích a dál stoupáme širokou, mírně zasněženou cestou vzhůru. Stezka se poté začíná nořit hlouběji do svahu a podél potoka míří v hlubokém zářezu ve směru na Skalku. Tento úsek je docela náročný.

Jelikož v době naší návštěvy sněžilo a sněhová vrstva občas zcela přikryla listí a pod ním mokřiny, občas jsme do některé zapadli. S každým krokem sněhu přibývalo. Dole ve městě po něm nebylo ani vidu, ovšem zde panovala zimní atmosféra jak od Lady. Za chvíli jsme byli na místě. Krásný barokní areál Skalka se nám ukázal v zimní kráse. U stánku, který je tu celoročně v provozu, jsme si dali svařené víno a bylo nám fajn.

Skalka je původní poutní místo s barokním kostelíkem sv. Máří Magdaleny, klášterem, poustevnou a křížovou cestou. Umístěn je na vyvýšeném ostrohu nad Mníškem pod Brdy, 27 km jihozápadně od Prahy v okrese Praha-západ na úpatí Brdského hřebene. Je odtud krásná vyhlídka na Mníšek pod Brdy. Ve středověku tudy vedla Zlatá stezka. V současné době se jedná o oblíbené místo turistů, je využíváno i pro turistiku v zimních měsících na běžkách. V červenci 1889 sem byla z Řevnic zavedena historicky třetí turistická značená cesta Klubu českých turistů.

Krátké shrnutí: celkem 6 km nahoru a 6 km dolů v středně těžkém terénu. Za sucha a dobrého počasí zvládne i turista-začátečník, avšak v zimě a za mokra je již nutná výbava, tj. kvalitní boty a hole. Při mrazu je zde dost nebezpečných míst na uklouznutí po ledu, který je často po listím či sněhem.

Více fotografii z výletu na cysnews.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám