Hlavní obsah

Barevná devítka 2013 - Multikulturní festival plný vůní, chutí, barev a rytmů

Novinky, Zdena Selingerová

Již tuto sobotu proběhne devátý ročník jednodenního etnofestivalu Barevná devítka, který se poslední prázdninovou sobotu již tradičně věnuje kultuře národnostních menšin žijících v našem hlavním městě a nejen v něm. Barevnou devítku pořádá Městská část Praha 9.

Foto: Zdena Selingerová
Článek

Barevná devítka 2013 se koná v sobotu 31. srpna od 14:00–22:00 v Praze 9 v parku Podviní a začne odpoledním rodinným programem. Vstup je zdarma.

Hlavní pódium je určené hudebním a tanečním vystoupením, v areálu festivalu se zaměříme na  gastronomii, rukodělnou výrobu a prezentaci neziskových organizací. Velkou část prostoru věnujeme workshopům, hrám a soutěžím pro děti i dospělé včetně etnotržiště.

Celým odpolednem bude provádět moderátorka Vanda Konečná Karolyi.

Na hlavním pódiu zahájíme program ve 14:00 hodin. Rozdělili jsme ho do několika tematických bloků.

Na pódiu se vystřídají rozmanité taneční a pěvecké soubory reprezentující tradiční bulharskou, gruzínskou, indickou, mongolskou, moldavskou, perskou, romskou a vietnamskou kulturu. Součástí programu budou koncerty hudebních skupin The Brownies, Mbunda Africa,  La Descarga Salsa Orchestra, Mariachi Azteca de Praga, Shahab Tolouie Trio a M.A.T. Band v čele s Lucií Kosteleckou. Návštěvníkům rozproudí krev latinsko-americká salsa, působivé tango a karnevalové defilé brazilských tanečníků.

Tradičně silným návštěvnickým tahákem Barevné devítky je gastronomie. V areálu parku Podviní letos představí své kuchařské speciality Afghánistán, Angola, Argentina, Arménie, Benin, Bulharsko, Čína, Gruzie, Kongo, Kuba, Mexiko, Německo, Pákistán, Pobřeží Slonoviny, Rakousko, Rumunsko, Senegal, Slovensko a USA. 

K prezentaci mezinárodní kuchyně nezbytně patří také nápoje. V areálu najdete Potulnou čajovnu, prezentaci tradičních jihoafrických nápojů, moldavská vína nebo ochutnávku arabské kávy ze Súdánu.

Neodmyslitelnou součástí života menšin v Čechách jsou organizace, které se zabývají jejich integrací i mezinárodní pomocí dětem a lidem v nouzi v ohrožených oblastech. Stánky zde budou mít organizace Berkat, Centrum Dialog, Česko-japonská společnost, Dům národnostních menšin, Integrační centrum Praha, Organizace pro pomoc uprchlíkům, Potala, Sdružení Rumunů v ČR, Uganda – Bwindi Orphans a společnost Vietnam-Hanoi.

Aktuální informace a program naleznete na www.barevnadevitka.cz nebo na Facebooku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám