Hlavní obsah

Bára je úspěšný terapeut lidské duše

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stacionář v Ústí nad Orlicí provozuje pro zlepšení psychiky a komunikace svých klientů třetím rokem canisterapii.

Foto: Mgr.Radka Vašková

Certifikovaný labrador Bára se zdraví se svými kamarády.

Článek

Stacionář v Ústí nad Orlicí (Masarykova 123) poskytuje služby lidem s mentálním a kombinovaným postižením. V současné době se vedoucí zařízení Mgr. Radka Vašková a ošetřující personál stará o skupinu klientů v stáří od 25 do 47 let, kterým zajišťují péči s ohledem na jejich potřeby. V odpoledních hodinách je doplňována pobytem venku a zájmovými kroužky se sportovní, uměleckou a relaxační náplní.

Pro zvýšení kvality života, zlepšení zdravotního stavu a zapojení do společnosti těchto handicapovaných lidí jsou hledány stále nové a účinnější cesty. Od roku 2010 je pravidelně využívána canisterapie, do zařízení dochází Jana Vlášková se svým psem Bárou.

Kontakt se psem přináší pro lidi trpící různými psychickými poruchami potřebné rozptýlení. Pes dokáže pozitivně ovlivnit psychiku a trochu i fyzickou stránku. Hlavním posláním je nenásilnou formou posílit společenský kontakt těchto lidí, vytrhnout je z jejich vnitřního psychického světa, navodit správnou komunikaci a pocit radosti z navázaného přátelství.

Čtyř a půl letá Bára je vyrovnaný, trpělivý, avšak velice hravý labrador, který vždy přinese pohodu a radost. Její setkání s klienty je pod kontrolou majitelky a začíná uvítáním, kdy nechybí ani podání packy. Poté následují citové a tělesné kontakty, tj. hlazení a mazlení, které je velmi důležité pro schopnost vybavení kladných emocí. Vztah ke zvířeti v podobě příchylnosti, ohleduplnosti, respektování potřeb druhé bytosti se tak postupně přenáší ze zvířecího kamaráda na lidi.

Další náplní je vyzkoušení poslušnosti na základě daných povelů a  pohybové hry, proběhnutí s Bárou na vodítku kolem zahrady a aportování míče. Zde klienti automaticky zapomínají na uzavřenost a nesmělost, ověřují si vyjadřovací schopnosti a pes se mnohdy stává mlčenlivým důvěrníkem, který má čas vyslechnout všechny stezky.

Protože za dobře provedené úkoly náleží odměna, přichází čas krmení. Klienti poznávají, že kontakt s živým tvorem vyžaduje i péči o něj, což zpětně napomáhá rozvoji jejich citových a rozumových schopností.

Setkání s psím kamarádem přináší i zmírnění dalších potíží. Klient postižený obrnou se snaží dotýkat kožíšku Báry, epileptika opouští chorobný strach, protože ví, že pes vnímá elektromagnetické vlnění a změnu pachu potu a při záchvatu ho neopustí, bude ho hlídat a starostlivě olizovat ruce a obličej.

K této činnosti musí mít pes se svým majitelem složené zkoušky a vystavený certifikát. Základem je dobrý zdravotní stav, pravidelné prohlídky, očkování a uzavřené pojištění. Dále zkouška, že je schopen tuto službu vykonávat, která se skládá ze základního výcviku poslušnosti a navíc z chování při nepříznivých situacích, odolnosti vůči špatnému zacházení, kdy nesmí zavrčet nebo projevit agresivitu. Majitelka dodává, že Bára již od štěněte měla klidnou a nezvykle trpělivou povahu, kdy by si nechala, jak se říká, na sobě dříví štípat.

Reklama

Výběr článků

Načítám