Hlavní obsah

Banda Primitivů dorazí podpálit budějovickou Fabriku

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak by se dalo bulvárně avizovat vystoupení legendární kapely The Primitives Group, která 5. května vystoupí v klubu Fabrika v Českých Budějovicích. Na ohně sice dojde, žádná devastace se však konat nebude, požárníci proto mohou v klidu nechat smotané hadice a vyrazit jako ostatní posluchači na rockovou show.

Foto: Václav Turek
Článek

Původní název Primitivové používala kapele v době svého vzniku, tedy konkrétně v roce 1965, následně se poangličtila na The Primitives Group, činnost ukončila v roce následujícím po srpnové okupaci vojsk pěti armád, kdy frontman Ivan Hajniš, jako mnozí prozíraví, emigroval za hranice k létům totality spějící vlasti.

Pamětníci si kapelu spojují s hudebně vizuálními performancemi v smíchovském F clubu (Futurum), a to zejména v programech pojmenovaných Fish Feast a Bird Feast. Jak patrno, jednalo se o dýchánky s peřím a rybami, kde nezbytnou, ba zásadní složkou byla hudba, jak ryze undergroundová, tak z repertoáru předních stylotvorných amerických kapel té doby, jako byly např. The Doors nebo geniální a naprosto originální Frank Zappa.

Loni kapela, používající na pódiu často i ohňové efekty, z milovaného ohně po letech odmlčení povstala jako bájný Fénix, pochopitelně ne ve zcela původní sestavě. Nicméně nechybí samozřejmě zpěvák a hráč na foukací harmoniku Ivan Hajniš a kytarista Zdeněk Burda, dva ze zakládajících členů Primitivů.

Hajniš za léta muzicírování ve Švédsku, mezi kterým se průběžně přesouvá do kotliny české, opustil undergroundovou parketu 60. let a jako většina dozrávajících muzikantů se přiklonil ke kořenům, kterými je blues. Proto na koncertu zazní jak jeho vlastní skladby, ovlivněné bluesovou muzikou, tak rocková klasika spjatá i s dobou vrcholné slávy kapely, jako třeba song Light My Fire.

Koncert v MC Fabrika proběhne v Českých Budějovicích v pátek 5. května od 20 hodin, a to na adrese Jeronýmova 6.

Reklama

Výběr článků

Načítám