Hlavní obsah

Balet Labutí jezero bude mít v Ostravě dvě premiéry

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Inscenaci baletu Petra Iljiče Čajkovského uvede Národní divadlo moravskoslezské ve dvou premiérách 2. a 4. května v 18.30 hodin v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě. Balet bude uveden v choreografii a režii šéfa baletu NDM Igora Vejsady. Pro diváky připravil nádhernou, skvělou a svižnou podívanou.

Foto: Josef Zajíc

Labutí jezero, generálka, 30.4.2013

Článek

Balet Labutí jezero na hudbu Petra Iljiče Čajkovského byl poprvé uveden 20. dubna 1887 ve Velkém divadle v Moskvě. Balet byl nastudován českým choreografem Václavem Reisingerem. V průběhu let byl balet upravován jak po hudební, tak i po choreografické stránce.

V roce 1907 se balet Labutí jezero představil v Praze. Na ostravském jevišti byl poprvé uveden 15. dubna 1920 v choreografii Achille Viscusiho, který tančil i hlavní roli prince. Poslední uvedení bylo v premiéře 21. prosince 2002 v choreografii, režii a úpravy libreta Irina Strodeho.

"Chtěl jsem vytvořit velkou uměleckou plochu, zůstat přitom v klasickém odkazu a na druhé straně vyložit svůj osobní vztah k tomuto velkolepému dílu. Hledám jej v mírném režijním přepracování a vysvětlení pro mě důležité postavy Rothbarta, který říká: Člověk by si měl lásku zasloužit - a to spočívá v životním úsilí, které obsahuje dřinu, odříkání, pokoru. A pokud člověk lásku najde, tak je nutné mít schopnost si ji udržet, podporovat a ctít ji, protože v opačném případě o ní může rychle přijít a ztratit ji..." napsal mimo jiné v programu k představení choreograf a režisér inscenace Igor Vejsada.

Dvě veřejné generálky v pondělí 29. dubna a v úterý 30. dubna byly až do posledního místa v Divadle Antonína Dvořáka zaplněny vděčnými diváky, kteří inscenaci přijali s nadšením.

Choreografie a režie: Igor Vejsada. Hudební nastudování: Tomáš Brauner. Výprava: David Bazika. Kostýmy: Sylva Zimula Hanáková.

V hlavních rolích Odetty a Odilie tančí: Barbora Kaufmannová, Olga Borisová - Pračiková a Markéta Pospíšilová. Siegfried, princ: Jan Krejčíř, Michal Lewandowski. Rothbart, baletní mistr: Peter Ondrka, Po-Ju- Lin.

Inscenace je nastudována ke 120. výročí úmrtí Petra Iljiče Čajkovského.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám