Hlavní obsah

Bafuňářské závody ukončily lyžařskou sezonu v Orlických horách

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 1. dubna Ski klub Ústí nad Orlicí ve svém areálu Ski centra Říčky v Orlických horách uspořádal poslední lyžařské závody letošní zimní sezony. Jak tradice praví, nebyly ledajaké, ale v maškarním provedení. I trať odpovídala tomuto nevázanému veselí.

Foto: Petr Špatenka

Poslední lyžovačka byla důkazem, že i loučení může být veselé.

Článek

Sluníčko, modrá obloha, jarní příroda, bílý sníh - apríl? Ne, skutečnost. Tak vypadalo ráno 1. dubna v Orlických horách, ve Ski centru Říčky.

A přece se toto ráno lišilo od předchozích. Sjezdová trať, díky technickému pokroku, pokrytá zhruba 50 cm technického sněhu statečně odolávala teplým slunečním paprskům i náporu maškarního reje.

Tentokrát však místo cílové pásky se rozprostírala na jejím konci laguna s opravdovou vodou, takže maškara, která se příliš rozjařila, se také patřičně zchladila.

Dopoledne byla normální lyžovačka, úderem 14. hodiny byly odstartovány závody s tradičním názvem Bafuňářské, které jsou symbolickým ukončením zimní sezony.

Startující absolvují sjezd před dobře se bavícím početným obecenstvem a jízdu končí přejezdem přes lagunu. Ne však každý má dostatečnou rychlost, aby tuto vodní plochu dokázal přelétnout, a tak končí v jejích útrobách, většinou po pás, ale našla se i závodnice, která zalehla až po krk.

A že to stálo opravdu za vidění pro účastníky i diváky, potvrdilo samo sluníčko, které atakovalo tento úžasný den na sněhu teplotou 20°C.

Ve velkém defilé se představili přísní četníci, krvežízniví úpíři i sebevědomí vládci hor. Vesmír přiblížili kosmonauti, moderní techniku ovládly roboty, pohádkový svět uvedli králové a princezny v doprovodu čarodějů a jejich družek, taškařice byly repertoárem dvorních šašků i cirkusových klaunů.

Nechyběli zástupci zvířecí říše medvědi, myšáci a četné mušky v záplavě lučních květů. Něžnost patřila panenkám, hvězdičkám a sněhovým vločkám. Kontrast síly a obřích postav zajistili Schoco Bons se zápasníky, bojovníky, kovboji, následovanými námořníky a otužilci. Do bájného sjezdu se zarputilým odhodláním nastoupili také stařenky a dědci, seladoni a hejskové, prostě meze fantazii kladené nebyly.

Veselo pak bylo až do rána. Někdo stihl po závodech ještě na lehátku nachytat první letošní bronz a večer si skočit v rytmu živé hudby ve skirestu. K tanci i poslechu zde vyhrávala rocková kapela Těžká doba z Ústí nad Orlicí.

V neděli bude ještě umožněno poslední lyžování na sjezdovkách a tím letošní zima bude mít definitivní konec a celým Říčkám bude už jen kralovat krásné jarní počasí.

Reklama

Výběr článků

Načítám