Hlavní obsah

Babička a její vnuk společně vystavují na plzeňské radnici

Novinky, Jan Kaše

Úsměvu není nikdy dost, aneb Jarda, kam se podíváš. I tak by mohl znít název nově zahájené výstavy v Plzni.

Foto: Jan Kaše

Zleva: Jaroslav Hausner (úvodní slovo), Marie Kasalická, Tomáš Kasalický a Igor Kasalický

Článek

Ve středu 6. ledna byla na plzeňské radnici slavnostně zahájena netradiční výstava s názvem Trochu úsměvu, na které představuje veřejnosti svou tvorbu designérka a výtvarnice Marie Kasalická a její vnuk Tomáš Kasalický.  

„Autorka se ohlédla ve smutném zimním období do své tvůrčí minulosti, do doby, kdy mezi dospíváním svých dětí a narozením vnoučat pracovala na mnoha dílech pro děti. Začalo to v Koutě na Šumavě, kde do čtyř místností navrhla a zrealizovala výtvarné projekty,“ uvádí se v pozvánce na výstavu.

Marie Kasalická na tuto výstavu přivezla například dřevěné rámečky s malovanými postavičkami na otáčecích lamelách, které vytvořila pro dětské pacienty onkologického oddělení v Praze-Motole.  

Zcela odlišnou tvorbu pak prezentuje Tomáš Kasalický, který je v současné době studentem informatiky. I on se svým způsobem ohlíží do minulosti.

Když mu bylo 10 - 11 let, trávil prázdniny na chalupě, kde měl staršího kamaráda Jardu. Ten mu povídal o věcech, které „prožil“. Ve skutečnosti však šlo o výplody jeho fantazie, neboť Jarda neměl jednu nohu, což byl samozřejmě obrovský zdravotní hendikep pro běžný život.

„Kde se v Tomášovi našlo tolik nápadů, tolik variant, tolik podob? Žádná postavička Jardy není stejná. Svoje kresby provádí za použití školních potřeb na rýsování, kreslí pastelkou, fixem nebo propiskou, prostě co je po ruce,“ dočteme se na výstavě.

Jednotlivé obrázky Jardy vyvolávají úsměv na tváři diváka, což byl i hlavní záměr, jak sám auto říká. Postavičky jsou poskládané z různých geometrických i dalších tvarů, a společně s barevným provedením tak dostávají rozměr plný života, veselosti, hravosti a upřímnosti.

Každý obrázek má i svůj název, jako například Jarda se učí řídit, Jarda jde do hospody, Jarda slavný tenista, Jarda slavná filmová hvězda, Jarda tajný agent, Jarda mimozemšťan či Jarda na lodi do Ameriky. Autor dopřál „svému Jardovi“ všechny končetiny. Výjimku tvoří jeden jediný obrázek, který však objeví pouze pozorný návštěvník výstavy.

Výstava, která je zároveň první letošní akcí Unie výtvarných umělců Plzeň, je k vidění každý všední den od 10.00 do 16.00 hodin ve 2. patře radnice, a to až do 31. března.          

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám