Hlavní obsah

Aviatici vstávají ráno dřív než většina lidí

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nedělní ráno se dá strávit různě. Většina lidí si asi přispí. Najdou se však i tací, kteří jsou schopni vstát ještě dříve, než v běžný pracovní den. Kdo se chce proletět balonem, musí být na místě startu již mezi pátou a šestou hodinou.

Foto: Jiří Smutný
Článek

Balonové létání má svoje zvláštní pravidla. Létá se většinou brzy ráno, nebo večer, kdy jsou podmínky pro let optimální. Vzduchoplavcům se ale časné vstávání vyplatí. Odměnou jsou jim nezapomenutelné zážitky a pohledy na krajinu.

Jedinou nevýhodou je závislost na větru. Když to nefouká, balon se nehne. Když je naopak vítr příliš silný, létat se z bezpečnostních důvodů nedá. A směr větru určuje, kam se vlastně poletí.

Centrem balonového létání se u nás stalo Brno. Aviatik klub byl v moravské metropoli založen v roce 1981 a o dva roky později se podařilo vyrobit první horkovzdušný balon. Od té doby vývoj značně pokročil a dnes už není létání ničím mimořádným.

Takže když se nad Židlochovicemi v neděli 25. června v 7 hodin ráno objevil balon, nikoho to nepřekvapilo. Nebýt typického syčení plynového hořáku, kterým na sebe balon nechtěně upozorňuje, možná by se zraky obyvatel ani k nebi nezvedly.

Reklama

Výběr článků

Načítám