Hlavní obsah

Australané se opět při světovém turné zastavili v Ústí nad Orlicí

Novinky, Stanislava Dvořáková

Australská střední umělecká škola Ringwood Secondary College v Melbourne ve dnech 13. - 17. dubna navštívila na pozvání ústeckého gymnázia město Ústí nad Orlicí, kde na vystoupení v Roškotově divadle uvedla hudebně-divadelní koláž tradic a kultury své země.

Foto: Stanislava Dvořáková

Temperamentní pasáže hry nazvané Finding the voice of Australia představily tradice, zvyky a kulturu země.

Článek

Australská střední umělecká škola Ringwood Secondary College Melbourne od roku 2001 vyjíždí každé tři roky na světové turné s cílem poznat cizí země a navázat přátelství a spolupráci. Na svém World tour 2019 navštíví během března a dubna řadu měst v USA, Kanadě, Velké Británii, Francii, Nizozemsku, ČR a cestu ukončí v Singapuru a Indonésii.

V České republice se trvalým místem setkání stalo od roku 2004, již popáté, Ústí nad Orlicí, kde Australané udržují trvalé přátelství a výměnné pobyty s místním gymnáziem. 

V letošním roce v týdnu od příjezdu ve večerních hodinách v sobotu 13. dubna do ranních hodin středy 17. dubna tak pobývá v rodinách ústeckých gymnazistů a pedagogů 30 australských studentů a 5 jejich vedoucích pedagogů. Program využití volného času je dán přímo samotnými rodinami, kde podstatným přínosem je celodenní konverzace v anglickém jazyce. Všichni společně se pak v úterý věnují návštěvě gymnázia, kde se účastní výuky a činnosti vybraných kroužků.

Oplátkou australských studentů za veškerá poznání života ve městě si připravili pásmo o Austrálii vyjádřené především v hudbě, písních a tanci. V pondělí 15. dubna provedli dvě představení pro školy a jedno večerní pro veřejnost. V hudebně-divadelní koláži nazvané Finding the voice of Australia, vycházejí ze vzoru pěveckých soutěží, kdy pomocí adeptů, kteří pro vítězství musí složit vlastní píseň, divák je seznamován s historií jejich země a přírodou.

Na pozadí jeviště současně běží film o kulturním životě a krásách Austrálie a pokud účinkující používají mluvené texty v anglickém jazyce, objevuje se v horizontu na plátně jejich překlad do češtiny.

Úspěšné představení, podložené temperamentní hudbou mladých lidí, několikrát přimělo i starší generaci k potlesku do rytmu hudby a závěrečnému aplausu. Rozloučení studentů, ředitele australské školy Michaela Phillipse spolu s dalšími čtyřmi spolutvůrci uvedené hry a zástupců ústeckého gymnázia Lenky Janyšové a Kateřiny Kollertové pak potvrdilo trvalé přátelství a spolupráci obou škol.

Reklama

Výběr článků

Načítám