Hlavní obsah

Atraktivní polské pobřeží Baltu je zatím málo objevené

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Dlouhé, převážně rovné písečné pláže, nad nimiž se místy vypínají travou porostlé duny. Mírné moře, v posledních letech velmi příjemné na koupání, teplá léta se podepisují i na pobřeží polského Baltu.

Foto: CK Geovita

Písečné pláže připomínají německé na Rujáně

Článek

Většina Evropanů směřuje do přelidněných letovisek Středozemního moře, popřípadě k moři Černému do Bulharska, rekreační oblasti našich severních sousedů jsou pro nás zemí takřka neznámou.

Polské pobřeží se dělí na dvě oblasti, Pomořansko s centrem kolem Gdaňska a Západopomořansko přiléhající ke Štětínu. Mezi tím jsou stovky kilometrů pláží, letovisek tu ale zdaleka není tolik jako v Německu. Balt je přece jen chladnější než jižní moře, sezóna se soustřeďuje na období od poloviny června do začátku září. Slunce tu pálí stejně intenzivně jako u našich rybníků.

Kosa je jedná dlouhá pláž

Všechna letoviska jsou dostupná v rozmezí šesti až sedmi hodin jízdy. Na východě, nad oblastí Trojměstí - Gdaňsk, Gdyně, Sopoty - vybíhá do moře dlouhá helská kosa. Tady je jedno z rekreačních center, která znají i čeští turisté.

Helská kosa je písečný výběžek do moře, asi 35 kilometrů dlouhý, s městečkem Hel na konci. Je poměrně úzká, 150 až 300 metrů, ale souběžně tu vede silnice a železnice. Hel je velni příjemný a oblíbený, je tu spousta restaurací, kaváren, barů a obchůdků se suvenýry.

Koupání je nejlepší od desáté ranní do páté odpoledne, pak se zvedá dost nepříjemný vítr. Je čas na procházky po dřevěných chodnících na pláži nebo v borových lesích, můžete navštívit i fokarium, tedy tuleňárium, tuleň se polsky řekne foka. Pokud si chcete užít dovolenou bez zástupů spoluturistů, je to tu ideální. Je tradicí a nutností používat, stejně jako v Německu, paravánky, které chrání před větrem.

Všude čisto

O Polácích občas nepanuje to nejlepší mínění, ale tady, kam se podíváte, je čisto. Na pláži, kde se každý den uklízí, v lese, kde není žádná pohozená petka. Je tu rozmístěno dost budek rychlé pomoci TOI-TOI,  můžete si být jisti, že do ničeho nešlápnete.

Domluvíte se snadno, mladí zvládají hodně angličtinu, nemusí moc Němce, takže raději žádné výrazy v němčině. V restauracích je poměrně lacino, kuchyně výborná, včetně ryb. Míst pro kvalitní nebo rychlé občerstvení je všude hodně. Je to způsobeno tím, že se zde v sezóně potkává hodně turistů a zejména proto, že Poláci mají rádi společenský život a dovolenou vnímají i jako gastronomickou záležitost. Točené pivo je dražší. Potraviny asi na stejné úrovni jako naše. A kvalitní.

Mají nás rádi

„Polsko je i letos o dost více vyhledávané nežli v minulosti. Důvody jsou různé. Velmi často však slýcháváme, že o tom hodně slyšeli, v minulosti zde byli jako děti nebo jejich rodiče… a vědí, že dopravní dostupnost je nyní velmi dobrá, rychlá... Češi se spíše rekreují v západní části Polska, kolem Szczecina, Miedzywodzie, Rewal, nebo v části od Krynicy Morské poblíž Kaliningradu, přes oblast Sopot, Helu, po jezero Łeba. Poláci mají rádi Čechy, rádi si vypráví a nevadí jim jazyková bariéra. Není potřeba se obávat komunikovat v češtině, stačí jen mluvit pomaleji a jednodušeji,” informuje Michal Utíkal z CK Geovita.

Takže místo na jih to zkuste v létě na sever.

Reklama

Výběr článků

Načítám