Hlavní obsah

Atmosféru barokních klášterů si zájemci vychutnají při večerních prohlídkách

Novinky, Sylvie Kročáková

Kláštery Kladruby a Plasy připravily ve dnech 8. a 9. srpna již po čtvrté neotřelé večerní prohlídky. Hraví a přemýšliví návštěvníci si budou moci prohlídku zpestřit hledáním tajenky ukryté v detailech Santiniho staveb. Ostatní si mohou „jen“ užívat neobvyklé atmosféry.

Foto: Sylvie Kročáková

Klášter Plasy - Nocí ke hvězdám Santiniho Aichela

Článek

Santini byl nadaný, přemýšlivý a hravý architekt. Do svých staveb dokázal zakomponovat nebývalé množství detailů, které není snadné odhalit na první pohled.

Dva západočeské kláštery se snaží nabídnout svým návštěvníkům alternativu k tradičním komentovaným prohlídkám a umožnit jim prohlédnout si vybrané nasvícené klášterní interiéry vlastním tempem a vlastní cestou.

Dvě noci

Dva srpnové večery jsou určeny pro zájemce o památky, kteří mají chuť vystřídat běžnou komentovanou prohlídku s průvodcem za netradiční zážitek spojený s individuálním prožíváním barokní stavby.

Návštěvníci tak budou moci například bezcílně bloumat nasvícenou ambitovou chodbou či lodí kostela, chvilku si posedět v kapitulní síni nebo na rajském dvoře, důkladně si prohlédnout fresky, štuky, řezby a ostatní výzdobu.

Jedna hra

Pro ty, kterým však neorganizované lelkování není po chuti, bude v interiérech obou klášterů schovaná tajenka, kterou bude možno rozluštit za pomoci indicií a úkolů. Ty obdrží návštěvník při vstupu do objektu nebo je nalezne rozmístěné přímo na trase. Tajenka je společná. Teprve po návštěvě obou objektů se složí dohromady.

Úspěšný luštitel, který odhalí tajenku na jednom objektu, získá do druhého kláštera vstup zdarma. Prostřednictvím této hry se všem pozorným poodhalí mnoho drobností, které během běžné prohlídky možná ani nepostřehnou.

Akce probíhá po dva večery a záleží pouze na příchozích, zda navštíví kláštery oba, či pouze jeden, jestli během jednoho či ve dvou večerech. Tajenka jako volná vstupenka slouží po oba dva dny.

Reklama

Výběr článků

Načítám