Hlavní obsah

Arytmie se dá léčit nejen medikamenty, ale také pravidelným pohybem

Novinky, Radka Miloševská

Pohybem proti arytmii, tak se nazývá jedinečný projekt Polikliniky Agel Ostrava (u kina Vesmír) a třinecké Nemocnice Podlesí. Cílem programu, do kterého se mohou lidé hlásit od počátku letošního roku, má za cíl ústup srdečního onemocnění a celkové zlepšení zdravotního stavu.

Foto: archiv polikliniky

Klienti se věnují pohybovým aktivitám pod dohledem fyzioterapeutů, a to nejen v tělocvičně, ale také venku.

Článek

Projekt Pohybem proti arytmii je inspirován zahraničními studiemi,  které prokázaly, že změna životosprávy a pravidelná pohybová aktivita má pozitivní vliv na srdeční arytmii. „Stejnou možnost jsme chtěli nabídnout také českým pacientům, mezi kterými rok od roku přibývá počet lidí s onemocněním srdce,“ uvádí interní lékařka a ředitelka ostravské Polikliniky Agel MUDr. Bogna Jiravská-Godula.

První klienti, kteří se projektu účastní již od ledna letošního roku, na sobě již dnes pozorují pozitivní změny. V celé skupině došlo ke snížení hmotnosti v průměru o dva kilogramy, individuálně ke zvýšení kondičních parametrů a k ústupu zdravotních potíží. 

Každý účastník programu projde na začátku komplexním vyšetřením, včetně sedmidenního pozorování pomocí speciálního mobilního EKG, tzv. LOOP rekordéru, který zaznamenává srdeční aktivitu po celý týden.

„Poté se mohou klienti začít věnovat pohybovým aktivitám, jednou týdně individuálně a jednou týdně v rámci skupinového cvičení. Vždy pod dohledem fyzioterapeuta, a to nejen v tělocvičně, ale také venku. Fyzioterapeutky vyrážejí s klienty například do Komenského sadů v Ostravě, kde společně chodí s Nordic walking holemi, které si u nás mohou lidé zdarma zapůjčit,“ vysvětluje MUDr. Bogna Jiravská-Godula.

Cílem je postupně zlepšit funkce srdce i plic, a tak i celkovou kardiorespirační zdatnost, která je podle studií prevencí před vznikem fibrilace síní.

Pro ústup potíží je třeba upravit celkový životní styl – zbavit se kouření, zredukovat hmotnost, vyvarovat se zbytečnému stresu. Rovněž v této oblasti dostanou účastníci projektu pomocnou ruku, a to prostřednictvím nutričního terapeuta či přímo psychologa. 

Program Pohybem proti arytmii je bezplatný. Zapojit se může i nyní každý s diagnózou fibrilace síní, kdo má chuť změnit svůj životní styl. Stačí se obrátit na interní ambulanci Polikliniky Agel Ostrava na telefonním čísle 595002652/651 a v Třinci na arytmologickou ambulanci Nemocnice Podlesí na čísle 558 304 425.

Reklama

Výběr článků

Načítám