Hlavní obsah

Art exchange – obrovská příležitost se něco naučit

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už podruhé se vypravili reprezentanti výtvarného oboru ZUŠ Dobruška do partnerského města Ter Aar v Nizozemsku v rámci projektu Art exchange.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Dobrušští výtvarníci v Holandsku.

Článek

Nela Pokorná, Táňa Švorcová, Lucka Zelená, Adéla Kubalová, Jan Marek a Dominik Slánský spolu s učitelkou Mgr. Petrou Žďánskou vyjeli 7. května a až do pondělí 13. května měli dny naplněné zážitky a zajímavými setkáními, na které jen tak nezapomenou.

Navštívili školu Aeresteijn ve městě Langeraar, kde se zapojili do výuky angličtiny a hudby. Skupinu přijal na radnici starosta Frans Buyserd za účasti Petra Kvačka z našeho velvyslanectví. Děti nadchli koně na farmě Vosseburch, kde se mohly svézt. Akrylovými barvami malovaly draky, viděly unikátní větrný mlýn na redukci a regulaci vody, který i nakreslily.

Nezapomenou na sportovní aktivity – kormidlování plachetnice na jezeře, golf, tenis nebo jízdu na koloběžkách. Výtvarníci si prohlédli také historický koráb Batavia – zrekonstruovanou obchodní loď ze 17. století, absolvovali workshop v sochařském ateliéru, kde pracovali se dřevem. Navštívili tržnici, na které nakupovali dárky domů. S hostiteli pak večeřeli v luxusní restauraci. Poslední den je čekalo slavnostní rozloučení ve škole a také v rodinách, kde o ně skvěle pečovali do té doby neznámí lidé.

Lucka hodnotila pobyt v Nizozemsku mimo jiné takto: „Art exchange byl pro mě obrovskou příležitostí něco se naučit, dozvědět se, jak kde co chodí a také být v nějakých chvílích odkázána sama na sebe a svou angličtinu. Největším zážitkem pro mě bylo asi seznámení se s celou rodinou, na kterou budu vzpomínat nejvíc. Holandská rodina byla skvělá, neskutečně tolerantní a neustále nám dopřávala, ale hlavně nám dala pocit domova, což byl asi ten nejlepší pocit...”

A paní učitelka? “Já mohu jen dodat, že jsem na děti fakt pyšná. Nemohla jsem si vybrat lepší lidi pro Art exchange. Byli moc hodní, slušní, poslušní, šikovní,“ uvedla Petra Žďánská.

Reklama

Výběr článků

Načítám