Hlavní obsah

Arménský státní symfonický orchestr a vynikající houslista Maxim Vengerov zamíří v lednu do Prahy

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rámci evropského turné zavítá 19. ledna 2020 do Prahy špičkový houslista a držitel ceny Grammy Maxim Vengerov. Vystoupí v Rudolfinu společně s Arménským státním symfonickým orchestrem (ASSO) pod taktovkou jeho zakladatele a hlavního dirigenta Sergeje Smbatyana.

Foto: European Foundation for Support of Culture (archiv)

Arménský státní symfonický orchestr zamíří spolu s vynikajícím houslistou Maximem Vengerovem v lednu 2020 do Prahy v rámci evropského turné.

Článek

Pořadatelem turné po osmi evropských metropolích je Evropská nadace pro kulturu (European Foundation for Support of Culture) spolu s Arménským státním symfonickým orchestrem.

ASSO byl založen v roce 2005 a v příštím roce oslaví tedy půlkulaté výročí vzniku. Za čtrnáct let existence již koncertoval ve mnoha zemích Evropy a získal mezinárodní renomé pro svou orchestrální virtuozitu.

Přivítaly ho nejslavnější koncertní sály v Německu, Velké Británii, Francii, Rusku, Belgii, Číně, Nizozemsku, Itálii, Libanonu, Dubaji a dalších zemích. Koncerty ASSO vysílaly Medici.tv, Euronews nebo Classic.fm.

Prudký vzestup orchestru je spojen s prací hlavního dirigenta Sergeye Smbatyana. V čele s ním v roce 2011 vydal i první CD s názvem Hudba je odpověď. Na CD nahraném pod značkou Sonny jsou uvedena díla Čajkovského, Šostakoviče a současného arménského skladatele Eduarda Hayrapetyana.

Arménský státní symfonický spolupracuje s řadou významných umělců -cílem je propojit činnost arménských a mezinárodních hudebníků či skladatelů a tím i symbolicky spojit východní tradici se západní. Z konkrétních jmen lze zmínit Vladimira Spivakova, Vadima Repina nebo Maxima Vengerova.

A právě poslední jmenovaný a jeden z nejlepšch houslistů světa bude klíčovou postavou Evropského turné 2020. Pražskému publiku Vengerov předvede krásu a sílu své techniky v nejpopulárnějších skladbách houslového repertoáru - zazní Bruchův Houslový koncert č. 1 g moll a Ravelův Cikán (Tzigane). V provedení jednoho z nejlepších houslistů světa se posluchači mohou těšit také na Barcarolu pro housle a orchestr, jejímž autorem je současný americko-maltský skladatel Alexey Shor.

Publikum jistě ocení i evropskou premiéru Symfonie č. 2 Osud člověka od Johna Ter-Tadevosyana. Dílo pojednává o vzestupech a pádech života, o jedinečné lidské schopnosti vydržet rány osudu a bojovat tváří v tvář s jeho nepřízní ve snaze o lepší budoucnost.

Maxim Vengerov, který hraje na velice vzácný nástroj – Stradivariho housle z roku 1727, pojmenované po francouzském houslistovi, dirigentovi a skladateli Kreutzerovi, účinkoval v České republice dosud pouze dvakrát - na Pražském jaru v roce 1999 a poté až v roce 2017 za doprovodu Toronto Symphony Orchestra.

Koncert v Dvořákově síni Rudolfina v Praze začne v 19 hodin. Vstupenky lze zakoupit v předprodeji v pokladnách Rudolfina nebo na ticketstream.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám