Hlavní obsah

Areál bývalé karvinské školy jde do dražby

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Školský areál Slezské univerzity v Žižkově ulici v Karviné-Mizerově je na prodej. Škola již pro objekt nemá využití a nyní se tak rozhodla nabídnout jej investorům k dalším podnikatelským záměrům.

Foto: Milan Haluška
Článek

Celý areál byl postaven v polovině 80. let pro potřeby vzdělávání, sídlila zde ZŠ Žižkova, a to do roku 2007. O rok později začala budovu využívat pro výuku Slezská univerzita, která areál získala darem od města.

„Město mělo ve smlouvě sjednáno předkupní právo. Univerzita objekt využívala, ale nyní jej už nepotřebuje a nabídla jej vloni městu v souladu se smlouvou zpět. Samo město využití také nemá. Zastupitelstvo nepřijalo žádné usnesení v této věci, a proto objekt nakonec zůstal univerzitě, která jej nyní může prodat. Město tak vlastně nepřímo podpoří univerzitu – získané peníze využije k rozvoji školy. Samozřejmě budeme rádi, když objekt nový vlastník využije opět pro potřeby vzdělávání či kultury a nebo jinou užitečnou občanskou vybavenost,“ uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Dražbu areálu si vzala na starost ostravská investiční a realitní společnost Naxos. Dražba proběhne 21. dubna v Ostravě a její vyvolávací cena je 15 miliónů korun. Ještě předtím si ale zájemci celý objekt mohou prohlédnout. 

„Zájemci se nyní objevují, zatím jim rozesíláme informace o dražbě, více budeme vědět po první prohlídce areálu,“ říká ředitel společnosti Naxos Miroslav Sinér.

Pro investory je objekt zajímavý jednak pozemky nebo například díky dobré dostupnosti a umístěním. Celková užitná plocha budov činí 8.535 m², celková plocha pozemků 30.540 m². Tento areál byl postaven v roce 1986 jako základní škola s 22 třídami a příslušným školním zázemím, je tvořen dvěma učebními pavilony, jedním vstupním a třikrát propojovacím, součástí objektu je i stravovací část – jídelna a kuchyně nebo dvě tělocvičny a posilovna.

Využití zatím není jasné, záleží na investorech a jejich konkrétních plánech. Mluví se ale například o chráněných dílnách, menších podnikatelských provozovnách, kancelářích pro administrativu nebo například využití areálu pro sportovní účely.

Reklama

Výběr článků

Načítám