Hlavní obsah

Antonín Kratochvíl vystavuje v Galerii G1 své Přívozy

Novinky, Tomáš Kopečný

Antonín Kratochvíl zahájil v pondělí v pražské galerii G1 svou výstavu Přívozy. Jedná se o kolekci nikdy nevystavovaných černobílých fotografií vytvořených na vltavských přívozních přístavištích v jejich okolí. Snímky zachycují nejen kouzlo pražských přívozu, ale také genius loci řeky Vltavy.

Foto: Antonín Kratochvíl
Článek

Výstava v Galerie G1 v pražské Náprstkově ulici potrvá až do poloviny května.

Antonín Kratochvíl je světově uznávaný český fotograf. Ve své tvorbě se věnuje zejména dokumentární fotografii, za kterou již čtyřikrát získal cenu World Press Photo, cenu Leica či ocenění Lucie Award. Jeho fotografie se objevují v nejprestižnějších novinách a časopisech po celém světě, jeho práce je vystavena ve sbírce Bibliotheque Nationale v Paříži, v Muzeu moderního umění v San Franciscu a v dalších zemích. V roce 1999 ho časopis American Photo zařadil mezi sto nejvýznamnějších osobností světové fotografie.     

Antonín Kratochvíl se stal rovněž jedním z vítězů letošního ročníku prestižní ankety Esquire Man 2015. Z celkem dvaceti nominovaných byl zvolen odbornou porotou, kterou zaujal svou osobností a celoživotní fotografickou prací. 

„Děkuji časopisu Esquire a odborné porotě za udělený titul Esquire Man 2015. Vítězství beru jako ocenění a uznání mé fotografické práce, která mě doprovází a naplňuje celý život. Kdo by měl zájem, může navštívit mou novou výstavu Přívozy, kterou dnes otevírám v galerii G1 v Praze,“ říká k ocenění Esquire Man 2015 fotograf Antonín Kratochvíl.

Kromě Antonína Kratochvíla, kterého vybrala odborná porota, si cenu odnesl rovněž horolezec Marek Holeček, jenž získal nejvíce hlasů od čtenářů. 

Mezi nominovanými se letos objevili například podnikatel Tomáš Čupr, kardiolog Petr Neužil, dopravní pilot David Hecl, režisér a scénárista Jan Chramosta či hokejový trenér Marian Jelínek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám