Hlavní obsah

Annínský Mouřenec zve na varhanní a rockový koncert

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pestrý program nabídne v závěru týdne kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína na Šumavě.

Foto: Lukáš Milota

Pestrý program nabídne v závěru týdne kostel sv. Mořice na Mouřenci u Annína na Šumavě.

Článek

V pátek 8. srpna od 19.00 hodin se mohou návštěvníci těšit na varhanní koncert Markéty Schley Reindlové.

V sobotu 9. srpna od 18.00 hodin zve tento pozdně románský chrám na Mouřeneckou noc. Nejprve je na programu přednáška archeologa Martina Čechury o historii kostnice, která je součástí areálu a poté kostel rozezní křesťanská rocková skupina Citová záležitost.

V rámci pátečního varhanního koncertu zazní 10 skladeb z barokního období.

„Jedná se o díla skladatelů 17. a 18. století. Například Ricercare od Johanna Jacoba Frobergera, Andante a moll od Jana Křtitele Kuchaře nebo Ciacona in f od Johanna Pachelbela,” upřesnila varhanice Markéta Schley Reindlová.

„Jsme moc rádi, že můžeme na Mouřenci přivítat prvotřídní umělkyni, která koncertuje v Německu, Nizozemsku nebo ve Španělsku, doprovází tuzemské i zahraniční soubory, vyučuje chrámové hudebníky a má na svém kontě řadu úspěchů a ocenění,” dodal Lukáš Milota z iniciativy Přátelé Mouřence.

Sobotní Mouřeneckou noc zahájí přesně v 18 hodin zvony. Hned poté dostane slovo archeolog ze Západočeského muzea v Plzni Martin Čechura. Tématem jeho přednášky bude Historie a historické pozadí mouřenecké kostnice.

„Kostnice návštěvníky kostela velmi zajímá. Jedná o barokní stavbu z 18. století, ve které byly svého času uloženy tisíce kosterních pozůstatků. Dodnes je zde mnoho lebek a kostí, jejichž původ je zčásti obestřen tajemstvím. Chceme toto tajemství lehce poodhalit, a proto jsme pozvali odborníka,” vysvělil pořadatel Lukáš Milota.

Na přednášku naváže komentovaná prohlídka kostela a poté už Mouřenec rozezní 4 kytary a bicí. Křesťanské rockové písně přednese skupina Citová záležitost. Předpokládaný konec sobotního programu na Mouřenci je ve 22 hodin. Vstupné v pátek i v sobotu je dobrovolné a půjde na další provoz a údržbu kostela.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám