Hlavní obsah

Americký bubeník Libor Hadrava se představil žákům orlickoústecké ZUŠ

Novinky, Stanislava Dvořáková

V úterý 18. října Základní umělecká škola Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí připravila pro své žáky a příznivce bicích nástrojů z řad veřejnosti workshop amerického profesionálního bubeníka Libora Hadravy.

Foto: Stanislava Dvořáková

Posluchači zaplněného koncertního sálu ZUŠ se zájmem sledovali workshop amerického profesionálního bubeníka Libora Hadravy.

Článek

Základní umělecká škola Jaroslava Kociana v Ústí nad Orlicí má mezi vyučovanými hudebními obory zařazeny i bicí nástroje. Navíc od roku 2006 na škole působí i soubor bicích nástrojů Co-Bo Drums, který se účastní různých společenských akcí. Ústečtí občané ho znají z pravidelných vystoupení na červnových akcích Město v pohybu. S úspěchem se také soubor účastní různých soutěží.

Své učební obory škola doplňuje v poslední době odbornými workshopy - tak proběhl kurz loutkoherectví, stepu, 18. října bubenický a 12. listopadu to bude ještě pantomima.

Vliv bubnování na psychiku člověka a léčení silou bubnů je známé od dávných dob. Nepřetržitý rytmus umožňuje vybití přebytečné energie a zároveň odbourává emoce hněvu, smutku či frustrace.

Snad i proto popularita bubnování v České republice neustále roste, o čemž svědčí i počet žáků zapojených v souboru Co-Bo Drums i počty posluchačů při vystoupeních. Tato obliba vyústila v zajištění bubenického workshopu, navíc s možností předvedení opravdového odborníka.

Profesionální bubeník Libor Hadrava, který je českého původu, vystudoval Berklee College of Music v Bostonu a v současné době se zabývá profesionálním hraním a vyučováním na bicí soupravu v Stonehamu ve městě Massachusetts a dalších městech USA. Každoročně navštěvuje i Českou republiku a své umění předává českým bubeníkům, jak amatérského, tak profesionálního zaměření.

Účastníci jeho úterního workshopu získali řadu poznatků jak teoretických, které se vážou z devadesáti procent na fyziku (najít těžiště paličky, uchopení, rozpohybování) a zároveň i na znalost anatomie samotného těla. To vše bylo pro laika i začátečníka ponaučením, že bubnování je uměním, které vyžaduje hodně znalostí a hodin náročného cvičení.

Důkazem pak byly praktické ukázky tří druhů úderů s provedením různých přírazů včetně zápisu jejich provedení.

Závěrečnou ukázkou profesionálního umění ovládání bicí soupravy nejvyšší úrovně byl workshop ukončen.

Reklama

Výběr článků

Načítám