Hlavní obsah

AMC Trio, vlajková loď slovenského jazzu, zahraje v Českých Budějovicích

Novinky, Jiří Grauer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedno z nejlepších středoevropských trií zahraje ve čtvrtek 25. dubna na scéně Jazz and blues club Highway 61. Moderní pianový jazz s hudebními příběhy zaujme i nejazzové publikum krásnými melodiemi a motivy odkazujícími jak na slovenské lidové písně, tak třeba na severský jazz. A také na slovenské hory a vlky.

Foto: AMC Trio archiv

AMC trio

Článek

AMC Trio se orientuje výlučně na interpretaci autorské hudby, pod kterou se podepisují všichni tři členové kapely. Ve svých skladbách často překračují rámec zažitých jazzových postupů a často sahají po mimojazzových hudebních zdrojích.

Hudba AMC Tria čerpá z různorodosti a elegantní zpěvnosti inspirované též populární hudbou nebo nápěvy z východoslovenského folklóru. Velkou inspirací je pro toto slovenské trio též příroda, hlavně slovenské hory. Basista Martin Marinčák, jehož velkým koníčkem je i horolezectví, chodí do hor pozorovat vlky. Z této inspirace vychází hudební téma skladeb Waiting for a wolf nebo Soul of the mountain.

Trio má v Evropě výborný zvuk, proto v zahraničí vystupuje častěji než na domácí scéně. Od roku 2007 AMC Trio spolupracuje s bývalým členem kvarteta Oscara Petersona, kytarystou Ulfom Wakeniusom a také  ikonou jazzové trubky Randy Brackerem.

Koncert AMC Tria s R. Brackerom mohli diváci vidět i v Českých Budějovicích na jaře 2012 a samotné trio pak na hlavní scéně Jihočeského jazzového festivalu v letní Třeboni. Oba koncerty byly parádní hudební zážitek.

Složení kapely:

Stanislav Cvanciger, bicí

Stanislav Cvanciger, bicí Peter Adamkovič, klavír

Martin Marinčák, kontrabas

www.hw61.cz, www.jcjf.cz

Reklama

Výběr článků

Načítám