Hlavní obsah

Amarylis mezi rožmberskými růžemi na třeboňském zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jižní Čechy jsou na památky bohaté, vděčí za to i Rožmberkům, kteří tu měli rozsáhlé panství. Zahrnovalo také zámek v Třeboni, sídlo Petra Voka. Květinové aranžmá k zámku patří, interiéry jsou vždy nádherně ozdobeny živými květy. V sobotu se představí Třeboň výstavou amarylis a patchworku.

Foto: npú České Budějoivice

Květiny interiér vždy oživí

Článek

Květy s textilem

Jubilejní desátý ročník představí květy amarylis v nevšedních aranžích. Téma výstavy je Amarylis a patchwork, vyzdobí interiéry soukromých schwarzenberských apartmá, konírny i zámecké galerie. Po dobu trvání výstavy si můžete koupit květinové cibulky  a vybrané výrobky z patchworku. V sobotu 16. dubna proběhne květinový trh a nabídku doplní i kulturní program.

Patchwork je speciální textilní technika sešívání kousků látek, spolu s květinami je to zajímavá symbioza. Amarylis, česky hvězdník (Hippeastrum), nebo zornice, je jednoděložná rostlin z čeledi amarylkovité čítající asi 70 druhů. Roste napříč Latinskou Amerikou až po Mexiko a Karibik. Pěstuje se jako pokojová rostlina.

Hvězdník doladí tulipány

„V jednotlivých aranžích doladí květy amarylis například tulipány či jiná zeleň, kterých bude ale oproti předchozím ročníkům méně,“ upřesnil kastelán Pavel Hofman a dodává, že „květy nahradíme jinými materiály tak, abychom jednotlivými vazbami vytvořili reminiscence patchworku.“

Květinová výstava bude k vidění na druhé prohlídkové trase nepřetržitě včetně pondělí 11. dubna až do neděle 17. dubna. Prodej cibulek najdete v zámecké konírně.

Květinový trh bude na nádvoří i na náměstí

„Stejně jako v loňském roce se v sobotu 16. dubna navíc uskuteční květinový trh, který budou moci zájemci navštívit nejen na zámeckém nádvoří, ale též na hlavním třeboňském náměstí,“ zve k návštěvě kastelán Pavel Hofman.

Sobotní nabídku zpestří i kulturní program. Ve Schwarzenberském sále zámku vystoupí od 11 a 14.30 hodin třeboňský soubor historických tanců Campanello a českokrumlovští šermíři Bratři z Růže.

Výstava bude přístupná denně včetně pondělí. O víkendech bude otevřeno od 9 do 17 hodin, ve všední dny od 9 do 16 hodin. Výstava je přístupná bez průvodce, na trase B se v tuto dobu klasické prohlídky s výkladem nekonají. Prohlídky rožmberských renesančních interiérů (trasa A) probíhají beze změn, kromě pondělí.

Reklama

Výběr článků

Načítám