Hlavní obsah

Amálie Kutinová se vrací do Křince mezi své pacienty

Novinky, Jan Řehounek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatelka Amálie Kutinová žila v průběhu 2. světové války a ještě několik let po ní v Křinci, kde jako magistra farmacie pracovala v lékárně. Zdejší lidé si jí vážili a ona měla ráda je.

Foto: Jan Řehounek

Vendula Burger jako Amálie Kutinová s její knihou Naši pacienti v kruhu svého ansámblu.

Článek

Velmi výstižně popsala oboustranný hezký vztah v knize Naši pacienti.

Kniha zaujala Vendulu Burger, zakladatelku a ústřední postavu Budilovy divadelní školy a Spolku Budil. Na její motivy napsala scénář k divadelní hře Živé obrázky z Křince z roku 1946.

Režie se ujala spolu s Jaroslavem Kupcem a nutno říci, že se pokračovatelé jejího divadelního předka Vendelína Budila (prapradědeček) ve spolupráci s příslušníky Klubu vojenské historie Druhý pluk Nymbursko a hostující členové divadelního spolku Hálek z Nymburka zhostili svého úkolu velmi dobře. Za zmínku stojí, že autorka scénáře a režisérka si pro sebe napsala právě roli paní lékárnice Amálie Kutinové.

Předpremiéra hry proběhla v sobotu 22. září v rámci doprovodného programu akce Poznejte náš venkov v Pojedech na Nymbursku. Ačkoliv zde byly velmi nestandardní podmínky – chyběla scéna, herci hráli mezi diváky stojící na všech stranách, chybělo kvalitní ozvučení a nebylo možné uplatnit řadu nacvičených postupů, přece se diváci dobře bavili a inscenace si vysloužila zasloužený potlesk.

Regulérní premiéra proběhne v pátek 28. září v rámci multikulturního festivalu Na rohu na zámku v Křinci. Jelikož se celý festival nese v duchu první republiky a stého výročí jejího založení, vyvrcholí představení příjezdem prezidenta T. G. Masaryka v dobové limuzíně a v doprovodu uniformovaných československých legionářů. Začátek představení je v rámci dalšího bohatého programu naplánován na 17.30 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám