Hlavní obsah

Alzheimerem trpí o 27 procent lidí více než před třemi lety

Novinky, Lenka Hatlapatková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Alzheimerova choroba vstupuje do života čím dál většího počtu lidí. Od roku 2014 přibylo podle údajů z vykazované péče 27 procent pacientů s touto nemocí, která závažně postihuje mozek a projevuje se zejména u seniorů. Zároveň stoupají náklady na léčbu - za poslední tři roky se zvýšily o téměř 37 procent.

Foto: Archiv ČPZP
Článek

Vyplývá to z údajů, které Česká průmyslová zdravotní pojišťovna zveřejňuje u příležitosti Mezinárodního dne Alzheimerovy choroby, který letos připadá na čtvrtek 21. září.

„Zatímco v roce 2014 jsme evidovali 2835 pacientů s Alzheimerovou chorobou, o rok později už jsme jich měli 3170 a v loňském roce 3610. Mnohem častěji onemocní ženy, například loni chorobou trpělo 2441 našich klientek,“ upřesnila tisková mluvčí České průmyslové zdravotní pojišťovny Elenka Mazurová.

Náklady, které ČPZP vydala za péči o pacienty s Alzheimerovou nemocí, loni překročily částku 112 miliónů korun. Před třemi lety to bylo necelých 82 miliónů a v roce 2015 pak 84,5 miliónu korun.

Alzheimerova choroba je závažné onemocnění mozku postihující především starší osoby. Způsobuje nevratné změny v mozkových buňkách a úbytek mozkové hmoty. Varovným signálem bývá, že člověk začne trpět neobvyklou ztrátou paměti, chová se zmateně až agresivně a je schopen zabloudit i ve vlastním domě.

Reklama

Výběr článků

Načítám