Hlavní obsah

Alotria ve znamení vítězství lásky na zámku Mníšku pod Brdy

Novinky, Jana Digrinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zámku Mníšku to žije. Program je připraven od pátku do neděle. Obléhání mníšeckého zámku švédskými vojsky, prohlídky pro děti i dospělé, zajímavá výstava fotografií památek UNESCO i výstava panenek, to všechno mohou návštěvníci zažít a poznat.

Foto: Rebel

Chystá se velká bitva na zámku Mníšku pod Brdy. Už 5. července.

Článek

Ve čtvrtek 5. července od 11.00 – 17.00 hodin budou moci návštěvníci v zámeckém parku sledovat vystoupení skupin historického šermu. Všechna vystoupení se budou vztahovat k 17. století. Jde o nepřetržitý program, ve kterém vystoupí 13 skupin historického šermu z celé České republiky. Skupiny, jež jsou nové a mladé, ale i skupiny s bohatými zkušenostmi, jako je například skupina Alotrium.

V 18.00 hodin začíná bitva – obléhání mníšeckého zámku švédskými vojsky. Nejen bitva, ale i celé pojetí akce se pak ponese v duchu "Cherchez la femme – za vším hledej ženu".

„Slovy autora detektivek Petra Cheyneyho, veškeré problémy, které se netýkají žen a peněz, si můžete vrazit do oka a vůbec je tam neucítíte,“ říká Josef Kutílek. Ženy a láska ve spojení s nadsázkou je přitažlivé téma, které vždy pobaví, potěší a přinese poučení. Téma se jako tenká nit ponese celým dnem a vyvrcholí v bitvě samotné. Láska samozřejmě nakonec zvítězí.

Program je přichystán pro všechny, pro nejmenší děti i dospělé. "Na každého z nich v programu myslíme. Děti si mohou vystřelit z kuše nebo se učit šermovat. Dospělí se dozvědí mnohá fakta o životě vojáků," říká zástupkyně Lenka Pružinská.

Hlavní téma této pravidelné akce vychází ze historických skutečností. Zámek Mníšek pod Brdy byl roku 1639 silně poškozen švédským vojskem generála Jana Banéra. Tímto okamžikem je celá akce inspirována nejvíce. Samozřejmě k historickým faktům přistupujeme volně a s nadsázkou. Bitvu slovem doprovodí Standa Borkovec, a to již třetím rokem.

Ve vojenském táboře uvidíte historické stany, zbraně, vybavení a oděvy z období 30leté války. Raritou bude ruský polní lazaret v podání skupiny historického šermu Brandýská garda.

Sokolník předvede základní práci při výcviku dravců. Lidé se mohou se sokoly vyfotografovat.

Program zámku Mníšku pod Brdy:

5. 7. - Mníšecká alotria s velkou historickou bitvou, prohlídka Loutková

6. 7. - Šerm pro děti, prohlídka Tři věže

8. 7. - Zahradní slavnost - výtvarná tvorba, divadlo

15. 7. - Pohádka Kruťákovská historie a Angelika - představení skupiny historického šermu Collegium Armatum

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám