Hlavní obsah

Alois Nebel spojuje Jeseníky s Berlínem

Novinky, Bára Haušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Putovní výstava komiksu Alois Nebel, která vznikla z iniciativy Literárního domu ve Stuttgartu, nyní sídlí v Českém centru v Berlíně a na tamní Akademii ilustrace a designu. K jejímu zahájení v sobotu 12. ledna přizvali pořadatelé Jeseníky, tedy zástupce Jeseníky – Sdružení cestovního ruchu (J-SCR).

Foto: Bára Haušková

Komiks Alois Nebel si oblíbili němečtí čtenáři, jeho prostřednictvím objevují i Jeseníky.

Článek

Komiks autorů Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99, film i atmosféra jesenické krajiny přitahují naše západní sousedy. „Díky Aloisi Nebelovi mají Jeseníky zase větší ohlasy a zajímají se o ně další návštěvníci. Ve filmu i jeho literární předloze jsou naše hory nejen místem příběhu, ale je velmi věrně umělecky ztvárněn jejich charakter a atmosféra. Vidět film nebo číst komiks, to je jako být jednou nohou u nás,“ oceňuje věrnost díla místu svého děje Jan Závěšický, ředitel J – SCR.

Jeseníky se tak kromě lázeňství, horské turistiky, neporušené přírody a moderních lyžařských areálů mohou prezentovat i jako kulturní region. V rámci zahájení výstavy vystoupila v Českém centru v Berlíně kapela Priessnitz. Komiksovou expozici doprovází projekce Dušana Tománka, filmového fotografa Aloise Nebela a také kameramana klipu Vánoční Václava Neckáře. Za kameru získal Tománek prestižní tuzemskou sošku Anděla. Projekci snímků z různých míst Jeseníků mohou po celou dobu konání výstavy zhlédnout také Berlíňané procházející po ulici. 

Jesenickou atmosféru v rámci vernisáže podtrhly i místní jesenické produkty – domácí konzervy z rodinné konzervárny Via Delicia a Bairnsfather Distillery, likéry z Domašova. Sobotní kulturní událost přitáhla na 350 návštěvníků jak Čechů, žijících v Berlíně, tak i místních obyvatel. Výstava v Berlíně potrvá do 28. února.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám