Hlavní obsah

Akce Židle pro Židle přináší první výsledky

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Židlochovicím mnozí obyvatelé říkají Židle, protože se jim oficiální název zdá příliš dlouhý. Přesto se našli tací, kterým zkrácené pojmenování nestačí a nejeví se ani příliš originální. A tak přišli s novým pojmenováním Mě100židlí. To byl začátek akce Mě100židlí - Židle pro Židle - workshop.

Foto: Jiří Smutný

První upravená židle se objevila v RTIC

Článek

Je skutečností, že některá města jsou veřejnosti známa pod jinými názvy, než pod těmi oficiálními. A tak se Valašskému Meziříčí říká Valmez, Uherskému Hradišti Hradiště, Bratislavě Blava nebo Ivančicím Vančice. Židlochovicím se říká Židle, ač pojmenování tohoto města s židlemi nijak nesouvisí.

Přesto se našli tací, kterým zkrácené pojmenování Židle nestačí. Obdařeni potřebnou dávnou kreativity a smyslu pro humor, nedávno přišli s novým pojmenováním Mě100židlí. A v kombinaci s původním Židle už byl jenom krůček k rozjetí akce Mě100židlí - Židle pro Židle - workshop. Jako cíl si inovátoři stanovili ozdobit nebo ozvláštnit město rozmístěním židlí na veřejnosti.

A pak se mnozí pustili do částečných i zásadních přestaveb a úprav současných židlí. Za použití vrtání, řezání, spojování, lepení, malování, lakování a dalších postupů získaly mnohé židle nový tvar a některé i nové využití podle názoru, že židle nemusí být jen na sezení, ale může sloužit i k propagaci nebo jako dekorační předmět.

První originálně zpracované židle a židličky jsou už umístěny ve veřejně přístupných budovách, zejména na staré radnici, další by se měly objevit ve výlohách obchodů po městě, připravuje se jejich využití v galerii U řeky. Ulice jsou dosud bez židlí. Občané na tyto exponáty zatím hledí poněkud rozpačitě.

Kdo si v něčem neví rady, může se obrátit na Regionální turistické informační centrum Židlochovice, Masarykova 100, kde mu jistě rádi pomohou. Tam židle registrují a schvalují jejich umístění na veřejném prostranství. Kdo se nechce zúčastnit veřejných dílen, může si svůj výtvor vytvořit v klidu domova a pak přinést do RTIC.

Reklama

Výběr článků

Načítám