Hlavní obsah

Akce Ukliďme svět - Ukliďme Česko i v Ústí nad Orlicí pomáhala městu a okolní krajině

Novinky, Stanislava Dvořáková
Aktualizováno

Městský úřad v Ústí nad Orlicí prostřednictvím odboru životního prostředí se podruhé připojil k akci Ukliďme Česko a připravil na sobotu 16. dubna hlavní úklid v předem vyznačených a nejvíce znečištěných místech.

Foto: Stanislava Dvořáková

Vedoucí životního prostředí MÚ Tomáš Kopecký podal informace o vytipovaných místech pro úklid a předal dobrovolníkům plánky a potřebné pomůcky.

Článek

Ukliďme Česko bylo letos doplněno o další akci Ukliďme svět. Organizátorem je Český svaz ochránců přírody společně se spolkem Ekosmák. Jedná se o dobrovolnickou úklidovou akci, která probíhá na území celé České republiky.

Podnětem akce se staly nelegální černé skládky a nepořádek v ulicích měst a okolí. Na jaře roku 2014 proběhla první celorepubliková úklidová akce. Díky jejímu ohlasu a mediální podpoře se do druhého ročníku v dubnu 2015 zapojilo již 31 000 dobrovolníků. Cílem je zapojit 100 000 dobrovolníků a hlavně zlikvidovat veškeré černé skládky.

Městský úřad v Ústí nad Orlicí se letos podruhé přidal k této celorepublikové akci a prostřednictvím odboru životního prostředí zorganizoval v sobotu 16. dubna hlavní úklid ve vybraných oblastech. Dostavilo se kolem 40 dobrovolníků, často v zastoupení celých rodin, kteří vybaveni plánky s označením místa potřebného úklidu, rukavicemi, kbelíky, pytli na odpad, hráběmi a malým občerstvením se vydali na vybraná místa.

Termín úklidu však nespočívá pouze v jednom dni, ale již od 13. dubna uklízely školy ve svém okolí, a to ZŠ v Kerharticích, SŠA na Dukle a v přilehlém Wolkerově údolí a MŠ s rodiči v Hylvátech. Odvoz zajišťuje firma Tepvos, která zároveň v pátek 15. dubna provedla odklizení černé skládky u trati v Kerharticích.

Ani sobotou úklidová akce nekončí, ale bude pokračovat i v příštím týdnu. Zatím bylo 15 zcela naplněnými auty odvezeno více než 13 tun objemného odpadu včetně desítek pneumatik z osobních i nákladních aut.

Navíc se v letošním roce připojili členové kroužku mladých myslivců, kteří uklidí roklinu před Caklí na Oldřichovicích a skauti, kteří zajistí úklid garáží u cihelny a okolí silnice Na Tiché Orlici.

I když ideální představa jarního úklidu by měla spočívat v odstranění přírodního materiálu, suché trávy a listí, stále je třeba uklízet PET lahve a různé obaly od potravin. Ty navíc jsou naházeny v obtížně přístupných místech v hustém porostu křoví a na prudkých svazích. Tím bylo nejvíce postiženo okolí hřbitova, cyklostezky a svah mezi osadou Amerika a Na bělidle. O černé skládky na Americe se již začátkem roku postarali sami zahrádkáři, kteří se stále snaží udržovat v okolí pořádek.

Procházející zahrádkář si však při pohledu na paní prodírající se křovinami na prudkém svahu povzdechl: „Ani naše zahrádky nejsou ušetřeny. Minulý týden jsem měl za plotem naházených 10 PET lahví.”

Vytipované centrum města, kterým bylo autobusové nádraží, bylo po ránu v pořádku. Což se může zdát jako sisyfovské úsilí - neboť každé ráno zásluhou pracovníků Tepvos čistá nástupiště jsou již v poledních hodinách kolem laviček podestlána nedopalky cigaret, i když koš na odpadky je od lavičky vzdálen zhruba 1,5 metru. Obdobná situace je i pod obrubníkem chodníku a před vchodem do SŠUP a tělocvičnou v době konání nějaké soutěže.

Nezbývá než věřit, že v příštím roce si již všichni budou vážit svého města i procházek čistými ulice bez poházených obalů potravin a neponičenou okolní krajinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám