Hlavní obsah

Akademici si rozšiřují své odborné znalosti

Novinky, Beáta Kapošváry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Zvyšování odborných kompetencí akademických pracovníků Ostravské univerzity v Ostravě a Slezské univerzity v Opavě (OKAPOUSU) přinesl nový systém zvyšování odborných kompetencí akademických pracovníků.

Foto: Beáta Sklářová

Děkanka Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, doc. PaedDr. Dana Kričfaluši, CSc.

Článek

Akademičtí pracovníci Ostravské univerzity a Slezské univerzity měli v rámci tohoto projektu možnost přihlásit se do výběrového řízení o zpracování tzv. Balíčků odborných kompetencí, díky kterým si rozšíří své odborné znalosti. 

Děkance Přírodovědecké fakulty Ostravské univerzity, doc. PaedDr. Daně Kričfaluši, CSc., která se do tohoto výběrového řízení přihlásila a byla vybrána ke zpracování tohoto Balíčku odborných kompetencí (Balíčku OK), jsme položili několik otázek.

Co vás vedlo k účasti na tomto projektu?

Projekt podporuje realizaci dvou důležitých součástí profilu učitele – a to nejen vysokoškolského: stále se vzdělávat a zodpovědně vzdělávat jiné. Věřím, že účast v projektu mi umožní realizovat obě úrovně, tedy získat nové informace a zkušenosti od špičkových odborníků ve zvolené oblasti a po zpracování je předat dál – svým kolegům i svým studentům. Nezanedbatelná je jistě i finanční podpora konzultantů i konzultujících. Určitě by této možnosti mělo využít maximum pracovníků obou spolupracujících univerzit.

Balíček odborných kompetencí má název Metodologické aspekty počítačové podpory výuky chemie. Co balíček s takovým názvem obsahuje?

Obdobně jako u ostatních balíčků se jedná o tři složky: odborné konzultace, zpracování odborného textu, příprava a realizace e-learningového kurzu. Počítačovou podporou výuky chemie se zabývám již řadu let. Problematiku metodologických aspektů počítačové podpory výuky chemie jsem si zvolila především z důvodu, že počítačová podpora výuky se orientuje především na technickou stránku problematiky, ale méně je propracována stránka metodologická. A při vzdělávání studentů v oblasti počítačové podpory výuky je jistě nutné zajistit komplexní přístup a nepodceňovat oblast metodologickou.

Už jste absolvovala nějakou odbornou konzultaci u vybraného odborníka z VŠ, případně z AV nebo z jiného špičkového pracoviště v ČR, či z praxe? Vím, že je to součástí přípravy Balíčku OK, abyste dále mohla celý balíček zpracovat a na základě toho se bude realizovat odborný kurz.

Ano, už jsem absolvovala jednu odbornou konzultaci u prof. Bílka v Hradci Králové. Prof. Bílek je považován za špičkového odborníka v oblasti počítačové podpory výuky nejen v rámci České republiky. Získala jsem řadu zajímavých informací i odkazů na další studijní zdroje, které určitě využiji při tvorbě studijního textu pro odborný kurz.

Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Další informace o projektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám