Hlavní obsah

Air Park už 25 let zve do muzea letecké a vojenské techniky

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Cysař

Vydáte-li se na výlet do okolí Zruče nedaleko Plzně, doporučujeme navštívit nevšední muzeum letecké a vojenské techniky Air Park ve Zruči-Senci. Areál letos slaví 25 let od svého otevření.

Foto: Jana Bečková
Článek

Jedná se o soukromou sbírku rodiny Tarantíků. Otec Karel se synem Milošem ji neustále vylepšují. Svým rozsahem a kvalitou exponátů se Air Park zařadil mezi nejatraktivnější muzea techniky v České republice. Návštěvníci mají dokonce možnost nastoupit do mnoha exponátů, jako jsou tanky, letadla a vrtulníky.

Areál je rozdělen do tří částí: základní oddělení, speciální oddělení (pro fandy techniky letadel), depozitář (na zvláštní povolení).

Počet vystavených letadel a jejich motorů čítá asi 50 kusů. Mezi unikáty patří například F-104, CF-104D, Mirage IIIR, SMB-2. Su-7U, AN-30 a Tu-104A. Kromě nich zaujmou návštěvníky také repliky letadel ME-109 či Curtiss P-40. Tento letoun používala 1. Americká dobrovolnická skupina, známá také pod přezdívkou Flying Tigers = Létající tygři, tvořená americkými letci, kteří dobrovolně vstoupili do letectva Čínské republiky v době druhé čínsko-japonské války. V roce 1942 se z ní stala 23rd Fighter Group (23. stíhací skupina) United States Army Air Forces.  

Replika stíhacího letounu Britského královského letectva Spitfire byla použita při natáčení filmu Tmavomodrý svět. Sbírka vrtulníků zahrnuje všechny typy, které u nás létaly.

Je skutečně zážitkem nahlédnout do interiéru bitevního víceúčelového vrtulníku Mi-24. Posadit se můžete také do kabiny stíhacího letounu nebo si vyzkoušet, v jak stísněném prostoru funguje posádka tanku nebo obrněného transportéru.

Air Park naleznete na adrese: Ke Křižovatce 538 330 08, Zruč-Senec

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám