Hlavní obsah

Adventní věnec může spálit Vánoce, varují hasiči

Novinky, Leona Roháčková

I hořící svíčka je otevřený oheň a jako s takovým by se s ní mělo zacházet. Každý rok dochází během vánočních svátků k požárům, které mají na svědomí právě plápolající symboly svátků. Zanechávají po sobě zničená obydlí, zraněné lidi a mnohdy si vyberou i daň nejvyšší.

Foto: HZS OLK

Hořící svíčka na adventním věnci vloni na Silvestra málem připravila o dům stařenku z Prostějova

Článek

Použití otevřeného ohně je v bytě velice rizikové. „Než zapálíme svíčku na adventním věnci, měli bychom si uvědomit, že kolem nás jsou koberce, čalounění, záclony – to vše je vyrobeno z umělých vláken, které snadno hoří,“ upozornila mluvčí HZS Olomouckého kraje Vladimíra Hacsiková.

Příčina bývá prostá. Na věneček z chvojí se umístí svíce a po jejich zapálení se na ně zapomene. Svíčky při dohořívání zapálí chvojí, od kterého se vznítí nábytek a zařízení bytu. A počty požárů od adventních věnců se v posledních letech množí.

„Vloni na Silvestra vyjížděli hasiči k požáru adventního věnce v Prostějově. Dvaaosmdesátiletá uživatelka domku nechala na stole adventní věnec a doprostřed položila zapálenou svíčku. Plamen svíčky zapálil věnec, následně ubrus a stůl. Díky rychlému zásahu se oheň nerozšířil mimo stůl a nikoho nezranil. Požár způsobil škodu 3 tisíce korun, uchráněno bylo 2,5 miliónu korun,“ uvedla jeden z případů mluvčí.

Hořící svíčky však mohou zapalovat nejen v domácnostech. Na Silvestra vzplály právě od zapálené svíčky túje na jednom z hrobů na hřbitově v Jeseníku, Bukovicích. Požár způsobil škodu 21 tisíc korun.

Materiální škody ovšem nejsou to jediné, co může tradiční symbol Vánoc zničit. Své o tom vědí hasiči z Moravské Třebové, kteří vloni na Štědrý den vyjížděli k požáru rodinného domu v Městečku Trnávka. „V domě jsme bohužel nalezli už mrtvou jeho obyvatelku, u které lékař konstatoval smrt. Hořelo pouze v jediné místnosti – ložnici. Podle vyšetřovatele požár způsobily zapálené svíčky na adventním věnci. Bylo zřejmé, že žena se snažila ještě požár uhasit kbelíky vody. Silný a jedovatý kouř ji ale udusil,“ popsala neštěstí Vendula Horáková, mluvčí HZS Pardubického kraje.

Při zapálení svíček je nutné si uvědomit, že zapálenou svíčku nelze položit kamkoli a na cokoli. V každém případě by svíčka měla být umístěna na stabilní nehořlavé podložce bránící přímému kontaktu hořící svíčky s podkladem, kterým je často například chvojí adventního věnce. Svíčky umísťujeme v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů, rozhodně je nedáváme k oknům do průvanu, blízko záclon, v těsné blízkosti sedaček či jiných textilií, ani na poličku nebo skříň, neboť oheň se rychle přenese na nábytek a zařízení bytu.

Reklama

Výběr článků

Načítám