Hlavní obsah

Adventní trh v Mnichově nabídne vánoční hudbu, zboží i tradiční zábavu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Pravou vánoční atmosféru si můžete vychutnat v bavorském hlavním městě. Adventní trh na mnichovském náměstí Marienplatz otevírá své brány již v posledním týdnu v listopadu a potrvá do Štědrého dne. Nabídne vánoční hudbu, tradiční bavorskou výzdobu i zábavu. Těsit se můžete i na vánoční pečivo nebo svařené víno.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Kořeny tradičních adventních trhů lze nalézt již ve 14. století. V samém srdci Mnichova na Marienplatz před novou radnici se konají od roku 1972.

Adventní trh zahájí 27. listopadu starosta města Mnichov Dieter Reiter v 17 hodin rozsvícením svíček na vánočním stromě. Oficiální zahájení trhu s vánočním koncertem každoročně přiláká tisíce návštěvníků. Jedle vysoká 26 metrů ozdobená 3000 svíčkami bude zdobit trh až do Tří králů.

Na rozloze 25 000 metrů čtverečních budou prodávající nabízet své zboží ve 174 bohatě vyzdobených stáncích.

Trh nabídne nejen tradiční vánoční výzdobu, jako jsou ze dřeva ručně vyřezavané betlémy, ale také ručně zdobené skleněné koule, zvířátka a další zboží. Stejně bohatá je i nabídka sladkostí - od vánočního cukroví, štoly, biskupského chlebíčku až po čerstvé ovoce v čokoládě, oříšky a mandle. Velice oblíbené je také svařené víno, a to nejen z hroznového vína, ale i různé druhy vína ovocného od trnkového, borůvkového, malinového až třeba po trešňové.

Vánoční koncerty a pošta

Pravou vánoční atmosféru nabídne adventní trh každý den od 17.30 do 18 hodin, ve 12 hodin na Štědrý den. Z balkónu radnice zazní vánoční hudba v podání několika kapel.

Na radnici bude zřízena vánoční pošta, a to od 28. listopadu do 7. prosince, vždy od 12 do 18 hodin, z které mohou lidé odesílat zásilky do celého světa. Také pro letošní rok je připraveno speciální razítko Münchner Christkindlmarkt 2014, které potěší nejen všechny filatelisty a sběratele.

Mikuláš a Krampus

Nejkrásnějším obdobím v roce jsou pro děti právě Vánoce. Proto pro ně připravili v době adventní speciální program. Setkají se s Milulášem na adventních trzích (rozdává dárky každý den odpoledne od 16 do 18 hodin a v neděli od 11 do 13 hodin), jeho věrným společníkem Krampusem (Krampuslauf 14. a 21. 12.) i spisovatelem a zpěvákem Rupertem Frankem (5. a 6. 12. od 17.30 hodin).

Pro všechny zručné holky a kluky je připraveno vánoční pečení i zdobení vánočních věnců (vánoční dílnička vždy v neděli od 13 do 17 hodin) s možností vyrobit si vánoční dárky pro své rodiče i kamarády (do 14. 12. pro děti od 6 do 12 let).

Otevřeno: od pondělí do soboty: 10 - 21 hodin, v neděli: 10 - 20 hodin, Štědrý den: do 14 hodin.

Reklama

Výběr článků

Načítám